Arhiv novic

Arhiv novic

Evropska investicijska banka preložila odločitev glede prepovedi naložb v fosilna goriva

Evropska investicijska banka (EIB) je ponovno preložila odločitev glede sprejetja nove politike posojil za področje energetike, kar je predvsem posledica trenj zaradi novega predloga EIB o odpravi posojil za fosilne projekte. Več delničarjev, vključno z Nemčijo in Evropsko komisijo, zavira sprejetje odločitve, ki bi lahko služila kot vzor v boju proti podnebnim spremembam, navaja sporočilo za javnost organizacije CEE Bankwatch Network.

Counter Balance, CEE Bankwatch in številne druge civilne organizacije in lokalne oblasti, ki so del iniciative 'Brezfosilen EIB', se zavzemajo, da bi EIB opustil investicije v fosilna goriva. Še julija 2019 so pri EIB pripravili prvi predlog za svojo novo politiko posojanja, ki je vsebovala ambiciozen načrt za ustavitev podpore fosilnim gorivom do konca leta 2020. Toda od takrat je več delničarjev EIB, zlasti Nemčija, predlagalo, da se financiranje v plinske projekte izvzame iz tega načrta. Po septembrski seji odbora EIB je slednja objavila okrnjeno verzijo osnutka posojilne politike. Sedaj so v banki odločitev o sprejetju nove investicijske politike preložili na naslednjo sejo upravnega odbora EIB, ki bo potekala 14. novembra 2019.

»Direktorji EIB morajo na svoji naslednji seji novembra sprejeti novo posojilno politiko, ki ne bo vključevala investicij v fosilna goriva. S 1. januarjem 2021 bi morala EIB prenehati posojati javni denar za projekte, povezane s fosilnimi gorivi. Evropska komisija bi morala razjasniti tudi svoje poglede, saj na eni strani promovira zeleni dogovor, na drugi strani pa nasprotuje podnebnim zavezam finančne institucije EU,« je dejal Xavier Sol, direktor organizacije Counter Balance. 

Medtem pa so iz organizacije World Wildlife Fund (WWF) sporočili, da odlog odločitve nove posojilne politike EIB sledi tednom prepirov med državami članicami. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, Francija podpira opustitev financiranja fosilnih projektov, kot je prvotno predlagala EIB, medtem ko Evropska komisija, Nemčija in vzhodnoevropske države želijo, da bi plinski projekti še vedno bili upravičeni do podpore EIB.

Ekonomist pri WWF Sébastien Godinot je dejal: »Zgroženi smo zaradi zaostalega stališča Nemčije, Evropske komisije in drugih. Sabotirajo zavezo EIB, da svoje investiranje uskladi s pariškim sporazumom. EIB je zato zamudila priložnost, da se postopno preobrazi v podnebno banko EU, da bi tako postavila nova svetovna merila, da prenehamo podpirati fosilne projekte. Vse države članice in Komisijo pozivamo, naj to odločitev EIB 14. novembra podprejo.«

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice