Arhiv novic

Arhiv novic

Evroposlanci podprli strožja pravila za omejevanje podpore elektrarnam z visokimi izpusti

Odbor Evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energijo (ITRE) je sredi februarja podprl predlog Evropske komisije, ki prepoveduje podporne sheme za gradnjo novih elektrarn, pri katerih bi izpusti presegali 550 gramov CO2 na kWh. Evropski poslanci so na glasovanju podprli tudi predlog, po katerem bodo morali operaterji prenosnih sistemov do leta 2025 najmanj 75 odstotkov čezmejne zmogljivosti prihraniti za trg.

Po besedah organizacije Greenpeace je odbor zahteval vseevropsko oceno ponudbe in povpraševanja. »V primeru pomislekov glede energetske varnosti bi morale države primanjkljaje odpraviti s povečanjem deleža energije iz obnovljivih virov, z učinkovitejšo rabo energije ter s povečanjem števila medomrežnih povezav. Poleg tega je odbor dodal stroge časovne omejitve za plačila za čas pripravljenosti in potrdil predlog Komisije, da se taka plačila do leta 2025 ukinejo za vse elektrarne, pri katerih izpusti presegajo 550 g ogljikovega dioksida na kWh, s čimer bi izključili premog«.

»V skladu s temi spremembami bi morale države odpraviti ali spremeniti obstoječe mehanizme zmogljivosti, kot so denimo nedavno potrjeni poljski mehanizmi, ki bi utegnili poljske davkoplačevalce stati več kot 8,9 milijarde evrov do leta 2030,« so sporočili iz Greenpeacea.

Poskus evropskih poslancev, da bi izglasovali veto na seznam energetskih projektov, ki so deležni ugodnejše obravnave, je v sredo spodletel. Člani odbora ITRE namreč na glasovanju veta niso podprli. Kritiki menijo, da se seznam projektov skupnega interesa v prevelikem deležu nanaša na fosilna goriva. Sprejem veta je po poročanju EUobserverja podprlo zgolj 15 poslancev, 44 pa jih je bilo za ohranitev seznama v taki obliki, kot ga je predlagala Komisija.

Prednostno dispečiranje – ukrep, ki zagotavlja, da se v omrežju najprej aktivira energija iz obnovljivih virov – bo po poročanju združenja WindEurope še naprej veljalo za obstoječe naprave za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov.

»Pri novih napravah se bo prednostno dispečiranje začelo opuščati leta 2020, zamenjala pa ga bodo boljša pravila o omejevanju. V primeru prezasedenosti omrežja bo energija iz obnovljivih virov zadnja deležna omejitev in bo za morebitne omejitve prejela ustrezno nadomestilo,« so pojasnili v omenjenem združenju.

»Dobro je, da Parlament ohranja prednostno dispečiranje za obstoječe vetrne elektrarne. In dobro je videti tudi jasna pravila o omejevanju. Tako bo mogoče pri projektih na področju vetrne energije zmanjševati tveganja in stroške kapitala ter tako kar najbolj oklestiti strošek podpore za obnovljive vire, ki ga plačujejo odjemalci. Nekoliko pa nas skrbijo nova pravila za izravnavo. Ni namreč jasno, kakšno nadomestilo bo treba plačevati operaterjem prenosnih sistemov. Poleg tega bodo morale vetrne elektrarne izvajanje tega zaupati tretji osebi, pri čemer ne bo zagotovil, da je bilo delo opravljeno za pošteno ceno,« je razplet v Parlamentu komentiral predsednik združenja WindEurope Giles Dickson.

Evropski poslanci so vnesli spremembe v predloge glede krepitve vloge in zaščite odjemalcev ter sprejeli ukrepe za spopadanje s pomanjkanjem energije.

Kot je Evropski parlament zapisal v izjavi za javnost, bi moralo biti v vsaki evropski državi na voljo primerjalno orodje, ki bi z uporabo nepristranskega algoritma neodvisno od dobaviteljev prikazovalo in razvrščalo cene in tarife vseh dobaviteljev. Odjemalci bi morali imeti možnost prekiniti pogodbo brez finančne globe, na prvi strani pogodbe pa bi moral biti povzetek glavnih pogojev. Najpozneje januarja 2022 zamenjava dobavitelja ne bi smela trajati več kot 24 ur, iz računa pa bi morali biti razvidni dejanska količina porabljene energije, rok plačila, kontaktni podatki podjetja ter pravila glede zamenjave dobavitelja in reševanja sporov.

Evropski poslanci so se strinjali tudi glede jasnih pogojev vzpostavljanja in upravljanja lokalnih energetskih skupnosti, torej skupin ljudi, ki proizvajajo in porabljajo energijo znotraj nekega lokalnega območja. Ta lokalna omrežja bi morala prispevati k pokrivanju stroškov elektroenergetskega sistema, na katerega so priklopljeni, in ne bi smela izkrivljati konkurence, so dodali poslanci.

»Odpraviti želimo zajetne državne subvencije in pustiti trgu, da opravi svoje delo pri oskrbi gospodarstva in gospodinjstev s cenovno dostopno in varno energijo znotraj meja Unije,« je po sredinem glasovanju o uredbi in direktivi o notranjem trgu z električno energijo dejal koordinator politične skupine Evropske ljudske stranke v odboru ITER, Krišjānis Kariņš.

»S pristopom, pri katerem trgu pustimo, da opravi svoje delo, preden se zatečemo k posredovanju države, ustvarjamo enake pogoje za vse udeležence na trgu,« je Evropska ljudska stranka zapisala v izjavi za javnost.

»To bo prineslo boljši način doseganja naših podnebnih ciljev ter kar nižje in najbolj konkurenčne cene za odjemalce, obenem pa tudi vlagateljem na elektroenergetskem trgu vlilo potrebno zaupanje, da se bodo laže odločali za dolgoročne investicije,« je dodal Kariņš.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice