Arhiv novic

Arhiv novic

Evropa bi morala potrojiti rast vetrnih zmogljivosti na morju

Če želi Evropa izpolniti podnebne zaveze iz pariškega sporazuma in do leta 2045 omogočiti ogljično nevtralno oskrbo z električno energijo, bo morala za trikrat povečati obseg vetrnih zmogljivosti na morju, ki jih doda v enem letu, je prejšnji teden na svoji spletni strani zapisalo svetovalno podjetje za vprašanja na področju energije in podnebja Ecofys.

Po njihovih navedbah lahko viri nizkoogljične energije na kopnem (vetrna, sončna energija, bioenergija, hidroenergija in preostala jedrska energija) v Evropi skupaj zagotovijo samo do 55 odstotkov potrebne zmogljivosti.

»Preostalih 45 odstotkov je treba zagotoviti z viri na morju, kar se za države okoli Severnega morja prevede v vetrne zmogljivosti na morju v obsegu približno 230 GW. Od tega bi lahko 180 GW proizvedli v Severnem morju, preostalih 50 GW pa v drugih morjih, kot sta Baltiško in Irsko morje ter Atlantski ocean,« so zapisali v omenjenem podjetju.

Pri tem so opozorili, da je regija s trenutnim obsegom zmogljivosti, ki je pri 13 GW, daleč od tega cilja.

»Da bi dosegli potrebno rast, bi morali do leta 2030 za trikrat povečati obseg vetrnih zmogljivosti, ki zrastejo na morju v enem letu, in sicer s sedanjih 3 GW na leto na približno 10 GW na leto,« so poudarili v Ecofysu, kjer ocenjujejo, da bodo te vetrne elektrarne v regiji okoli Severnega morja ključne za doseganje 100-odstotno razogljičene oskrbe z energijo v manj kot 30 letih.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice