Arhiv novic

Arhiv novic

Eurobarometer: Državljani EU še naprej podpirajo energetski prehod in vlaganja v OVE

Po podatkih najnovejše standardne raziskave Eurobarometer, ki je bila izvedena junija letos, več kot osem od desetih državljanov EU meni, da bi morala EU ogromno vlagati v obnovljive vire energije, kot sta vetrna in sončna energija (85 %), ter da bomo zaradi povečanja energijske učinkovitosti stavb, prometa in blaga manj odvisni od proizvajalcev energije zunaj EU (82 %). Poleg tega jih 80 odstotkov meni, da bi morale države članice EU skupaj kupovati energijo od drugih držav, da bi se zagotovila boljša cena.

Poleg tega se 81 odstotkov anketirancev strinja, da so zmanjšanje uvoza nafte in plina ter naložbe v energijo iz obnovljivih virov pomembni za našo splošno varnost, 82 odstotkov pa jih meni, da bi morala EU čim prej zmanjšati svojo odvisnost od ruskih virov energije.

Medtem pa je odobravanje ukrepov, sprejetih v odziv na rusko invazijo na Ukrajino, še vedno zelo visoko. Na splošno je 56 odstotkov anketirancev zadovoljnih z odzivom EU na rusko invazijo na Ukrajino, 54 odstotkov pa jih je zadovoljnih z odzivom njihove nacionalne vlade.

V treh državah je tudi najvišje uvrščena skrb, da bi morale države članice EU skupaj kupovati energijo od drugih držav, da bi dosegle boljšo ceno: Italija (85 odstotkov), Latvija (79 %) in Estonija (76 %). Ta skrb je na drugem mestu na Portugalskem (93 %), v Grčiji (87 %), Sloveniji (83 %) in Romuniji (70 %).

Oskrba z energijo se po pomembnosti na ravni EU uvršča na šesto mesto, na drugem mestu v Estoniji (24 %) in Sloveniji (23 %).

Državljane EU med izzivi, s katerimi se trenutno sooča EU, tudi še vedno najbolj skrbi inflacija (27 %), vendar manj kot v začetku leta (32 %v), sledijo mednarodne razmere (25 %), imigracije (24 %) ter okolje in podnebne spremembe (22 %).

Mnenje o razmerah v evropskem gospodarstvu se izboljšuje, saj jih 45 odstotkov vprašanih ocenjuje kot »dobre«, 44 odstotkov pa kot »slabe«. V teh okoliščinah podpora evru v EU kot celoti ostaja zelo visoka (71 %), skoraj spet rekordna pa je v evrskem območju (78 %). Poleg tega 55 odstotkov vprašanih meni, da je načrt EU za okrevanje NextGenerationEU v vrednosti 800 milijard evrov lahko učinkovit ukrep za odzivanje na sedanje gospodarske izzive.

 


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice