Arhiv novic

Arhiv novic

EU z novo vesoljsko politiko tudi nad podnebne spremembe

»Vesoljski programi EU bodo zagotavljali dodatne storitve, ki bodo prispevale k skupnim evropskim prednostnim nalogam, kot so varnost in obramba ter boj proti podnebnim spremembam,« so sporočili z Evropske komisije ob nedavni predstavitvi nove vesoljske politike. Poudarili so, da bo komisija spodbujala uporabo sistema Galileo v mobilnih napravah in kritični infrastrukturi ter izboljšala povezljivost na oddaljenih območjih.

Poleg tega bo inovativnim in zagonskim podjetjem omogočila lažji dostop do podatkov, pridobljenih z vesoljskimi tehnologijami, da bodo lahko lažje razvijala storitve in aplikacije.

Evropska vesoljska industrija zaposluje več kot 230.000 strokovnjakov, proizvede pa za 46–54 milijard evrov dodane vrednosti. V obdobju od leta 2014 do 2020 bo EU v razvoj vesoljskih projektov vložila 12 milijard evrov.

Vesoljski programi EU že zagotavljajo storitve, ki so postale nepogrešljive v vsakdanjem življenju. Kot pravijo v Komisiji, podatki, pridobljeni z vesoljskimi tehnologijami, omogočajo uporabo mobilnih telefonov in navigacijskih sistemov pri vožnji z avtomobilom, potovanje z letalom in gledanje satelitskih televizijskih programov. Poleg tega so bistveni za zaščito ključne infrastrukture, npr. elektrarn, pametnih omrežij in celo bančnih transakcij. Tovrstni podatki olajšujejo upravljanje meja in reševanje življenj na morju, omogočajo pa tudi boljše in hitrejše odzivanje na potrese, gozdne požare in poplave. Uporabljajo se tudi pri varstvu okolja in spremljanju podnebnih sprememb.

V Evropski komisiji izpostavljajo, da mora evropski vesoljski sektor ostati na čelu hitro razvijajočih se revolucionarnih inovacij, novih poslovnih modelov in vse močnejše konkurence na svetovnih trgih. Zato bo financiranje EU izraziteje usmerjeno v podjetja na področju vesoljskih tehnologij, ki so v fazi zagona ali širitve na enotnem trgu, poleg tega pa bo Komisija podpirala tudi zasebne naložbe prek naložbenega načrta za Evropo ter oblikovanje vozlišč in grozdov vesoljske industrije v evropskih regijah.

V naslednjih 10 do 15 letih naj bi EU izstrelila več kot 30 satelitov v okviru programov Galileo in Copernicus. »Začela bo pripravljati celovito storitev EU za spremljanje razmer v vesolju, da bi zaščitila kritično vesoljsko infrastrukturo pred vesoljskimi odpadki, vremenom v vesolju in kibernetskimi napadi,« poudarjajo na Komisiji.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice