Arhiv novic

Arhiv novic

EU vlaga tudi v slovensko prometno infrastrukturo in čistejšo mobilnost

Evropska komisija je v petek izbrala 152 ključnih prometnih projektov, za katere predlaga podporo v višini 2,7 milijarde evrov. Med izbranimi projekti so tudi pobuda za celotno dograditev avtocestnega predora Karavanke (druga cev) med Slovenijo in Avstrijo ter dva projekta predhodnih del za izgradnjo drugega tira železniške proge Divača–Koper. Skupno bo Slovenija za 11 projektov prejela 63 milijonov evrov.

Gre za projekte, ki podpirajo konkurenčno, čisto in povezano mobilnost v Evropi in ki bodo prispevali k odpravi ozkih grl ter izboljšanju čezmejnih povezav. Naložbe bodo posodobile prometno omrežje Evrope ter spodbudile gospodarsko dejavnost in nastanek novih delovnih mest.

Naložbe se bodo izvajale v okviru instrumenta za povezovanje Evrope (Connecting Europe Facility – CEF). Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je ob tej priložnosti dejala, da smo sedaj še korak bližje k resnični prometni uniji. Obenem je poudarila, da je potreba po naložbah v prometno infrastrukturo v EU velika in pozvala deležnike, da naj čim bolje izkoristijo preostala finančna sredstva ter jih kombinirajo, da bi čim bolj povečali njihov učinek.

Sedaj morajo izbor projektov v usklajevalnem odboru instrumenta za povezovanje Evrope potrditi še predstavniki držav članic. Sestali se bodo v začetku julija, Komisija pa naj bi uradni sklep nato sprejela do konca julija letos. Nato bo izvajalska agencija Komisije za inovacije in omrežja (INEA) v drugi polovici leta 2017 pripravila in podpisala sporazume o nepovratnih sredstvih z upravičenci posameznih projektov.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice