Arhiv novic

Arhiv novic

EU spodbuja naložbe v trajnostna mesta in zagonska podjetja

Pred kratkim je Evropska komisija sprejela dva nova finančna instrumenta, s katerim želi spodbujati naložbe v zagonska podjetja in v trajnostni razvoj mest, so povedali na njenem slovenskem predstavništvu. Instrument za sovlaganje je namenjen podjetjem, skladi za razvoj mestnih območij pa projektom za trajnostni razvoj mest.

Prvi instrument je instrument za sovlaganje, ki zagotavlja financiranje za zagonska podjetja ter mala in srednja podjetja (MSP). Kot pravijo na Komisiji, jim bo ta podpora omogočila, da razvijejo svoje poslovne modele in privabijo dodatno financiranje prek kolektivne naložbene sheme, ki jo upravlja en glavni finančni posrednik. Skupne naložbe, ki združujejo javna in zasebna sredstva, lahko znašajo do 15 milijonov evrov na MSP, so še dodali.

Drugi instrument so skladi za razvoj mestnih območij, ki bodo podprli projekte, ki bodo omogočali trajnosten razvoj mest, na primer na področju javnega prevoza in energijske učinkovitosti ali ponovne oživitve mestnih območij, so pojasnili na Komisiji. Dodali so, da morajo biti projekti finančno vzdržni in del celostne strategije trajnostnega razvoja mestnih območij (več o strategiji najdete TUKAJ). »Skupne naložbe, ki združujejo javna in zasebna sredstva, lahko znašajo do 20 milijonov evrov na projekt. Podpora bo v obliki posojilnega sklada, ki ga upravlja finančni posrednik s sredstvi iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov (skladov ESI), in prispevka v višini vsaj 30 % zasebnega kapitala,« so povedali na Komisiji.

Prepričani so, da finančni instrumenti v primerjavi z nepovratnimi sredstvi privabljajo več zasebnih in javnih sredstev za dopolnitev začetnega javnega financiranja ter se lahko ponovno vlagajo v več ciklih. »So učinkovit način za vlaganje v nove ideje, podjetja in talent državljanov EU ob zmanjšanju uporabe javnih sredstev. Imajo ogromen potencial za mobilizacijo zasebnega kapitala, ki bi ga bilo treba v celoti izkoristiti pri vlaganju v okviru skladov ESI,« so pojasnili na Komisiji in dodali, da spodbujajo vse države članice, da podvojijo svoje naložbe v okviru ESI, ki se v skladu s cilji naložbenega načrta uporabljajo prek finančnih instrumentov, kot so posojila, lastniški kapital in jamstva.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice