Arhiv novic

Arhiv novic

EU prilagodila pravila o energetski učinkovitosti zaradi brexita

EU v nedavno spremenjeni direktivi o energetski učinkovitosti posodablja podatke o porabi energije, da bi upoštevala izstop Združenega kraljestva iz EU, so sporočili iz Sveta Evropske unije. To tehnično prilagoditev, ki zadeva predvideno porabo energije v EU leta 2030, so  koncem januarja potrdili veleposlaniki in veleposlanice EU ter s tem utrli pot njenemu hitremu sprejetju.

Posodobitev bo EU omogočila merjenje napredka pri doseganju svojih ciljev na področju energetske učinkovitosti in podnebja pa tudi zagotovila pravno varnost za države članice in podjetja v Uniji 27 držav članic. Spremenjena direktiva o energetski učinkovitosti določa krovni cilj EU v višini najmanj 32,5 % za leto 2030, ki se odraža v absolutni vrednosti največ 1273 milijonov ton ekvivalenta nafte (Mtoe) porabe primarne energije in največ 956 Mtoe porabe končne energije za EU-28. Brez upoštevanja Združenega kraljestva ustrezne projekcije za EU-27 nanesejo na največ 1128 Mtoe porabe primarne energije in največ 846 Mtoe porabe končne energije za leto 2030, je zapisano v sporočilu za javnost.

Države članice morajo v skladu z direktivo o energetski učinkovitosti in uredbo o upravljanju pri določanju njihovega okvirnega nacionalnega prispevka k energetski učinkovitosti pri doseganju krovnih ciljev EU upoštevati predvideno skupno porabo energije. Podatki o porabi energije so pomembni tudi zaradi ocene Komisije o napredku pri doseganju ciljev energetske učinkovitosti.

Evropski parlament je stališče sprejel 14. januarja. Odbor stalnih predstavnikov Sveta je poročilo Evropskega parlamenta sprejel v sredo, kar pomeni, da ne bodo potrebna pogajanja med sozakonodajalcema, če Evropski parlament na plenarnem zasedanju potrdi svoje stališče. Evropski parlament in Svet naj bi odločitev sprejela pred koncem marca. 

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice