Arhiv novic

Arhiv novic

EU bo na konferenci COP28 pozvala k hitrejšemu opuščanju fosilnih goriv

EU bo na podnebnem vrhu Združenih narodov COP28, ki se bo začel konec novembra v Dubaju, pozvala k opuščanju uporabe fosilnih goriv »precej pred letom 2050«.

EU si želi »že v naslednjem desetletju doseči popolnoma ali pretežno razogljičen svetovni elektroenergetski sistem, saj so stroškovno učinkoviti ukrepi za zmanjšanje izpustov že na voljo«, so sporočili okoljski ministri EU, potem ko so se dogovorili o splošnem pogajalskem stališču regije.

Cilja namreč na to, da bi svetovna raba fosilnih goriv, ki niso deležna zmanjševanja izpustov, dosegla višek pred letom 2030 in da bi subvencije za fosilna goriva ukinili »v najkrajšem možnem času«, razen če so usmerjene v zmanjševanje energetske revščine ali pomoč pri prehodu na goriva z nižjimi izpusti.

EU se je sicer zavezala, da bo do leta 2050 dosegla gospodarstvo z ničelnimi izpusti ogljika, do leta 2030 pa svoje izpuste zmanjšala za vsaj 55 odstotkov glede na ravni iz leta 1990.

Ob tem si želi, da bi se svetovne inštalirane zmogljivosti obnovljivih virov energije do leta 2030 trikratno povečale na 11 TW, svetovna stopnja izboljšanja energetske učinkovitosti pa podvojila.

Razprave na konferenci COP28 bodo vključevale tudi rezultate prvega globalnega pregleda stanja, ki naj bi pokazal, ali sedanje podnebne zaveze držav zadostujejo za zamejitev dviga globalne temperature precej pod 2 °C, v idealnem primeru pa na 1,5 °C, kot določa pariški podnebni sporazum iz leta 2015.

Po podatkih Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja, ki organizira vsa svetovna podnebna pogajanja ZN, vključno z vrhovi COP, bo treba za dosego cilja omejitve temperatur na 1,5 °C svetovne izpuste do leta 2030 skoraj prepoloviti.

»Globalni pregled stanja predstavlja trenutek za popravek smeri, priložnost za povečanje ambicij, da se izognemo najhujšim posledicam podnebnih sprememb,« je zapisala na svoji spletni strani.

Vrh COP28 bo potekal od 30. novembra do 12. decembra. Konvencijo ZN o podnebnih spremembah je poleg EU podpisalo še 197 držav.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice