Arhiv novic

Arhiv novic

EU bo financirala raziskavo o novih vmesnikih za elektroenergetski sistem

EU bo financirala 21 milijonov evrov vreden raziskovalni projekt INTERRFACE, ki se bo v naslednjih treh letih osredotočal na nove povezave/vmesnike v elektroenergetskem sistemu, so sporočili iz Evropskega združenja operaterjev prenosnih sistemov za električno energijo (ENTSO-E).

Projekt INTERRFACE, katerega izvajanje se začne letos in ki bo na kup zbral 42 partnerjev iz operatorjev omrežij in trgov, odjemalcev, ponudnikov servisnih in tehnoloških storitev, ter tudi univerz, bo povezal tržne platforme z oblikovanjem, razvojem in izkoriščenjem skupne arhitekture s standardiziranimi produkti in procesi. »To bo omogočilo brezšivno, transparentno in nediskriminatorno izmenjavo elektroenergetskih storitev čez elektroenergetski sistem,« pravijo v ENTSO-E.

Dodajajo, da bo INTERRFACE tudi olajšal sodelovanje uporabnikov z delom na tržnih signalih, ki so osnovani na specifičnih lokacijah in omrežnih pogojih. Projekt bo spodbujal »uporabo najsodobnejših digitalnih tehnologij, ki jih običajno uporabljajo kupci, na primer v e-trgovini, in jih prilagodil vrednostni verigi zagotavljanja električne energije«.

»Povezovanje točk med vsemi deležniki čez celotno vrednostno verigo zagotavljanja električne energije je EU prepoznala kot pot naprej, saj ima največji potencial v smislu ustvarjanja vrednosti in učinkovitosti. To vajo ’povezovanja točk’ je bolj kot kadarkoli prej omogočila digitalizacija,« še pravijo v ENTSO-E.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice