Arhiv novic

Arhiv novic

Energetski zgled: Z energijo varčujejo že najmlajši

V okviru projekta EURONET 50/50 MAX bo skušala v treh letih, do v maja 2016, Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško – KSSENA v skupno tridesetih javnih stavbah savinjske, šaleške in koroške regije zagotoviti povprečne prihranke energije v višini 8 %. Med tridesetimi javnimi stavbami, vključenimi v projekt EURONET 50/50 MAX, so večinoma osnovne šole, energetski in finančni prihranki pa se dosegajo s pomočjo spreminjanja vsakdanjih navad in preprostih ukrepov učinkovite rabe energije, ki jih učenci s pomočjo mentorja uvajajo in izvajajo sami.  

Ta projekt, ki je težak okroglih sto tisočakov, je 75-odstotno sofinanciran iz programa Inteligentna energija Evropa (IEE). Iz programa IEE je financiran tudi projekt Meshartility, kjer so povezali dobavitelje in končne odjemalce energije z namenom, da se olajša izmenjava podatkov o rabi toplotne energije pri končnih odjemalcih, kar bo omogočilo učinkovitejše spremljanje rabe energije na nivoju celotne lokalne skupnosti in s tem tudi vrednotenje učinkov izvedenih ukrepov. 

Kssena pa je ponosna tudi na projekt EE CULTURE, ki ne le povezuje Velenja, bližnjega Celja in nekaterih občin v sosednji Hrvaški, ampak ima tudi zelo konkreten energetski izplen, saj je bilo v projektu skoraj pol milijona evrov namenjenih energetski sanaciji objektov kulturne dediščine. Tako so denimo aprila letos začeli rekonstrukcijo in dozidavo kulturno zaščitene Vile Rožle v velenjskem Sončnem parku, za kar je velenjska občina prejela okoli 320 tisočakov. Delež agencije KSSENA v projektu znaša nekoliko manj, in sicer okoli 90 tisočakov, medtem ko je celjska občina za ureditev tehnične dokumentacije za energetsko sanacijo svojega Celjskega doma pridobila slabih 60 tisočakov. Hrvaški partnerji so, na drugi strani, namenili okroglega pol milijona za posodobitev županijske palače v Krapini. Projekt se bo končal letošnjega novembra. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice