Arhiv novic

Arhiv novic

Energetski zgled: Solarne prikolice za kolo omogočajo svobodo!

Andrej Berlec je inovator v ozadju podjetja BeFree Solar Bikes. Ustvarja nove načine potovanja – takšne, prijazne naravi, brez emisij, ki ljudem omogočajo svobodo in neodvisnost od vseh energetskih virov. Njegova najnovejša inovacija je solarna prikolica, ki jo je možno enostavno pripeti na katerokoli kolo. Berlec, sicer zaposlen v Plinovodih, namerava z idejo solarne prikolice marca prihodnje leto vstopiti na platformo KickStarter, v rokavu pa že ima cel kup novih načrtov.

Solarni paneli na prikolici so prilagodljivi, prikolica pa se lahko uporablja tudi samostojno, kot vir elektrike za katerokoli električno napravo (220 V, 1000W). Gre za inovacijo, ki združuje vse najboljše karakteristike solarnih koles, ki so bile razvite do zdaj, poudarja Berlec in dodaja, da gre za lahko sončno mobilno elektrarno, ki se med vožnjo prilagaja za karseda večji izkoristek, in sicer enostavno z daljinskim upravljavcem. Doma pa lahko imamo panele »na balkonu«, da nam služijo kot prava elektrarna. 


Berlec je za naš portal povedal, da naj bi znašala cena prikolice slabih 3000 evrov. Dodal je, da sicer že ima pet naročil iz celega sveta, vendar proizvodnje še ni. Trenutno išče poslovnega angela oziroma investitorja, da bi se proizvodnja lahko začela. Ne ve, če ga bo v Sloveniji našel, zato bo poskušal tudi na KickStarterju zbrati vsaj 100.000 dolarjev, kar naj bi zadostovalo za zagon proizvodnje. »Projekt je narisan, znamka zaščitena,« je jasen.

Edinstveno na prikolici je tudi to, da je praktično neuničljiva, omogoča tudi do 30 kg prtljage. In z njo lahko prepotuješ do 250 km na dan, če pa je teren raven in povrhu še lepo sončno vreme, tudi do 300 km, pove.

»Ljudem omogočamo brezskrbna potovanja po svetu, brez stroškov prevoza. Uporaba solarne prikolice na vsakodnevnih vožnjah ljudem prinese bolj preprost in sproščen način življenja,« pravi Berlec, ki se zaveda vsakodnevnih zastojev na cestah in težav z iskanjem parkirnega prostora. »S solarno prikolico se vsem zastojem preprosto izognete in pripeljete točno do vhodnih vrat. Z vsakodnevnimi potmi lahko zdaj združite tudi šport, rekreacijo in naravo,« izpostavlja prednosti svojega izuma.

»Že od malega sem navdušen nad naravo, kolesarjenjem in potovanji. Želel sem potovati še dlje ter bolj enostavno in svobodno kot prej, zato sem svoje kolo izpopolnil tako, da sem dobil električno kolo ter nato dodal še solarno prikolico. Tako lahko kolesarim časovno neomejeno in kolikor daleč si želim,« pravi Andrej Berlec.


Po testiranju na mnogih vožnjah po Evropi se je solarna prikolica izkazala za zelo učinkovito in preprosto, zato jo želi ponuditi tudi drugim. Z njo je prepotoval že veliko držav, med drugim je odkolesaril do Blatnega jezera na Madžarskem in preko Italije do Monte Carla. Pravi, da ima še ogromno novih idej, med drugim razmišlja o invalidskih električnih vozičkih na sončno energijo, vodni sončni črpalki, načrtuje pa tudi izdelavo sončnih panelov samo za kolesa, torej takšna, ki bi jih namestili nad zračnico, brez prikolice. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice