Arhiv novic

Arhiv novic

Energetski zgled: Industrijska toplota kot ogrevalna toplota za celo mesto

Jeklarska industrija vidi ogromen potencial v ponovni uporabi odpadne toplote bodisi za proizvodnjo električne energije bodisi za daljinsko ogrevanje. In prav pri daljinskem ogrevanju sta se našla Metal Ravne in Petrol Energetika, ki sta začela v sodelovanju skupaj zagotavljati ogrevanje mesta Ravne na Koroškem. V Metalu Ravne, družbi iz skupine SIJ – Slovenska industrija jekla, so lani poleti izvedli prvo fazo projekta izrabe odpadne toplote (ta nastaja pri hlajenju elektroobločne peči – EOP) s katerim bodo zadostili približno 20-25 odstotkov celotnih potreb za ogrevanje gospodarskega območja Ravne in mesta Ravne na Koroškem. Izziv pa je druga faza, v kateri bi, na primer, lahko ostalo potencialno nizkotemperaturno odpadno toploto s toplotno črpalko ogreli na višji nivo, jo zajeli v zalogovnik ter zadostili celotnim potrebam za ogrevanje mesta.

Družbi Metal Ravne in Petrol Energetika sta locirani na lokaciji bivše Železarne Ravne (Zaokroženo gospodarsko območje Ravne - ZGO Ravne). Prva kot eden izmed vodilnih proizvajalcev orodnih in specialnih jekel v Evropi, druga kot proizvajalec, dobavitelj in distributer različnih vrst energije in okoljskih storitev tako na lokaciji ZGO Ravne kot tudi na regionalni ravni. Odpadna toplota, ki nastaja pri hlajenju elektroobločne peči v Metalu Ravne, se je doslej čez hladilne stolpe odvajala v okolje, vendar so s prenovo hladilnega sistema elektroobločne peči izvedli tudi projekt izrabe odpadne toplote iz omenjene peči. Petrol Energetika, ki na geografskem območju Občine Ravne na Koroškem izvaja dejavnost gospodarske javne službe dobave in distribucije toplote in izvaja oskrbo s toploto tudi na območju ZGO Ravne, katerega del je Metal Ravne, ima po drugi strani kotlarno za pripravo daljinske toplote v neposredni bližini vira odpadne toplote, zato so v Metalu kot porabnika odpadne toplote tudi identificirali sistem daljinskega ogrevanja za ZGO Ravne in mesta Ravne na Koroškem, ki ga upravlja Petrol Energetika.

V dogovoru z družbo Petrol Energetika, ki ima koncesijo za daljinsko ogrevanje mesta Ravne, bodo to odpadno toploto preko izmenjevalcev dobavljali v daljinski sistem daljinskega ogrevanja, ki je približno 400 metrov oddaljen od vira odpadne toplote. Tako v zimskih kot poletnih mesecih se bo odslej z odpadno toploto ogrevala tudi sanitarna topla voda za potrebe industrijskih porabnikov na ZGO Ravne kot tudi za ogrevanje vode za potrebe letnega in zimskega bazena.  

Inovativnost storitve, ki jo skupaj nudita Metal Ravne in Petrol Energetika, je izkoriščanje odpadne toplote iz industrije za potrebe daljinskega ogrevanja v ZGO Ravne in v mestu Ravne na Koroškem ter s tem prijaznejšo storitev dobave in distribucije toplote za ogrevanje končnim porabnikom, so zapisali v svoji prijavi za okoljsko nagrado. Dodali so, da gre za prvi tovrsten projekt v slovenskem prostoru in da ima posledično z vidika razvoja podobnih zgodb posebno vlogo.

Za zdaj torej izkoriščajo samo odpadno energijo iz peči EOP. Če pa bi želel Metal Ravne zadostiti celotnim potrebam za ogrevanje ZGO Ravne in mesta Ravne na Koroškem, bi moral zajeti sedem odstotkov primarne energije (približno 485 GWh). V drugi fazi projekta si bosta torej obe podjetji prizadevali izkoristiti čim več odpadne toplote, predvsem nizkotemperaturne. Pri tem izpostavljajo način, preko katerega bi lahko potencialno nizkotemperaturno odpadno toploto z visoko učinkovito toplotno črpalko ogreli na višji nivo jo zajeli v zalogovnik ter zadostili celotnim potrebam za ogrevanje mesta Ravne. 

Izraba odpadne toplote bo sicer nadomestila del zemeljskega plina, ki se trenutno uporablja za proizvodnjo daljinske toplote. Izkoriščanje dela odpadne toplote za ZGO Ravne in lokalno skupnost pomeni pričetek razbremenitve emisij toplogrednih plinov ter dolgoročno zanesljivo in konkurenčno oskrbo s toploto, so prepričani v SIJ in Petrol Energetiki.

 


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice