Arhiv novic

Arhiv novic

Energetski sektor bi moral imeti vodilno vlogo pri pobudi Družba 5.0

Rešitve, ki jih ponuja japonska pobuda Družba 5.0, pri kateri bi bilo smiselno sodelovanje Slovenije, so lahko pomembne tudi z vidika učinkovite rabe energije (URE). Njen cilj je namreč različne tehnologije približati najširši množici, je ob robu foruma Družba 5.0 v Sloveniji, ki je v začetku februarja potekal v ljubljanskem BTC, poudaril državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti. Višji glavni inženir pri družbi Hitachi Yoshiaki Ichikawa pa je za naš portal omenil, da mora ravno energetski sektor voditi to pobudo.

Cilj japonske razvojne pobude Družba 5.0 je ustvariti sobivanje med virtualnim in realnim svetom, uravnotežiti gospodarski razvoj, nasloviti izzive družbe ter ustvariti boljšo, superpametno in udobnejšo družbo z ljudmi v ospredju.

»Potrebne so globoke družbene spremembe, ki bodo ob pomoči znanosti in hitro razvijajočih se tehnologij omogočile boljšo, pravičnejšo družbo za vse ljudi,« je na dogodku dejal Aleksander Mervar, direktor Elesa in predsednik Slovensko-japonskega poslovnega kluba. Pobuda Družba 5.0 se po njegovih besedah loteva zelo zahtevne naloge - kako z razvojem znanosti in tehnologije omogočiti dolgotrajnejši razvoj človeške družbe.

»Japonska razvojna pobuda se mi zdi izjemno primerna osnova za podobna prizadevanja tudi pri nas v Sloveniji, ki ima zelo dobro izhodišče za sodelovanje z Japonsko,« je dejal Mervar. Gospodarsko sodelovanje med državama je namreč po njegovih besedah v zadnjih treh letih dobilo nov zagon - pri tem je omenil projekt pametnih omrežij NEDO, z delom začenja tovarna industrijskih robotov Yaskawa v Kočevju, sodelovanje se razvija tudi na drugih področjih, kot so logistika, medicina in energetika.

»Koncept Družba 5.0 nas lahko še bolj poveže. Veliko govorimo o novih tehnologijah in znanstvenih prebojih, premalo pa o tem, kaj vse to pomeni za razvoj človeštva, družbe in okolja, v katerem živimo. Ta razvojni koncept išče odgovore, kako s tehnologijo in znanostjo urediti človeško družbo, ki bo prijazna do starih, mladih, okolja in vsega, kar je pomembno za zdravo in popolno življenje ljudi. Obenem je to konept, ki bo omogočil nadaljnji razvoj človeštva,« je ocenil Mervar.

»Slovenija bo šla v smeri Družbe 5.0 ali pa družbe, kot jo poznamo, ne bo več,« je medtem prepričan Cantarutti, ki meni, da imamo kot majhen ekosistem priložnost ter tudi znanje in sposobnosti za uresničitev te vizije. Cantarutti meni, da bi Slovenija lahko predstavila, kako implementirati to vizijo, med svojim predsedovanjem EU leta 2021.

Koncept Družba 5.0 ima tri stebre: poslovnega, ki vsebuje nove poslovne modele in inovacije, družbenega, katerega del je trajnostni razvoj, in tehničnega, ki pokriva napredno znanost, kot so IoT, ‘big data’ itd., pravi Ichikawa.


Ichikawa je ob tem ocenil, da bi morali v Sloveniji v prvem koraku opredeliti prioritetna področja, na katerih bi lahko uresničevali koncept Družbe 5.0, treba pa bi bilo tudi določiti pilotne projekte. Ob tem je za Energetiko.NET omenil, da je zelo pomembno, da se pri uresničevanju koncepta Družbe 5.0 začne ravno pri energetiki. Slednja mora biti vodilna pri Družbi 5.0, meni.

Cantarutti pa je poudaril, da gre pri Družbi 5.0 tudi za sociološki koncept in da morajo biti torej vse te tehnologije »open source dostopne«. »Se pravi, to ne sme biti monopolna domena samo korporacij, ampak morajo biti dostopne vsem uporabnikom. Šele takrat bo to imelo smisel in takrat bodo prišli do izraza prihranki.«

Glede na to je projekt NEDO še »eno korak zadaj«. »Vsi koncepti, ki jih v okviru tega projekta razvijajo japonski in naši strokovnjaki, imajo koristi predvsem za omrežje, distributerje, korporacijski nivo. Naslednji korak, ki ga predvideva tudi Družba 5.0, pa je, da te koncepte, dognanja ponudimo in bodo dostopni vsem uporabnikom. To pomeni, da zlijemo različne deležnike v nek sinergijski moment,« je še dejal.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice