Arhiv novic

Arhiv novic

Energetska prihodnost v enem največjih znanstvenih muzejev na svetu

Vas zanima, zakaj se orkan vrti ali pa zakaj se lomijo morski valovi? Ali pa, zakaj plamen gori in kako zveni strela od čisto blizu? Vprašanja, ki nam najbrž ne kratijo ravno spanca, postanejo v chicaškem muzeju znanosti in industrije hipoma tako zanimiva, da se obiskovalec nemudoma poda v iskanje odgovorov nanje – v velikansko dvorano, kjer se prepletajo zvoki šumenja morja, pihanja vetra, otroškega smeha in odrasle navdušenosti, vse to pa občasno preglasijo mogočni udari strel.

Vsi ti pojavi pa niso znanstvenikom pomembni kar tako, pač pa jih skušajo razumeti v prvi vrsti zato, da jih človek lahko tudi uporablja. Že desetletja izkoriščamo fosilna goriva, katerih uporaba je povzročila pravo industrijsko revolucijo, prve železnice, ki so kasneje povezale cel svet, pa so nastale prav zaradi nuje prevoza premoga (zanimivo, da je tudi njih poganjal premog).

In če je v eni dvorani muzeja znanosti in industrije mogoče spoznati, kako je razvoj železnice vplival na razvoj mest in celotnega sveta, je v drugi mogoče preizkusiti, kako lahko sončna energija poganja sodobne elektromobile, v tretji pa seznaniti se s tem, kako lahko s premišljenim upravljanjem z energijo dobimo tudi pametno kmetovanje, ki zajema tako učinkovito rabo energije kot njeno proizvodnjo iz kmetijskih odpadkov.


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice