Arhiv novic

Arhiv novic

Energetska prenova in postavitev samooskrbne sončne elektrarne na Viški hiški

Energetska prenova in postavitev samooskrbne sončne elektrarne na Viški hiški

V torek, 4. junija 2019, je na Viški hiški Slovenske filantropije v Ljubljani potekala predstavitev projekta energetske prenove in postavitve sončne elektrarne. Družbeno odgovorni projekt je združil tri sektorje – gospodarskega, nevladnega in sektor lokalne samouprave – v partnerstvu podjetja Borzen, operaterja trga z elektriko, Slovenske filantropije in Mestne občine Ljubljana. Prikazani so bili končni rezultati dela na hiši; nov, varčni sistem upravljanja z energijo za prihodnost; študentje Biotehniške fakultete pa so s podporniki projekta delili svoje predloge in zamisli za ureditev zunanjega prostora, kjer nameravajo med drugim postaviti letno kuhinjo in manjše nogometno igrišče za uporabnike Dnevnega centra za migrante.

Dr. Karlo Peršolja, direktor podjetja Borzen je ob tem povedal: »Pomembno poslanstvo družbe Borzen je tudi ozaveščanje ter informiranje na področju izrabe obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije. Mislim, da smo se v partnerstvu s Slovensko filantropijo in Mestno občino Ljubljana zelo dobro uskladili. Tudi moji sodelavci so v projekt vložili ogromno prostega časa, za kar se jim zahvaljujem. S tovrstnimi projekti širimo zavedanje, da energija ni samoumevna; ni nam dana, ampak moramo vanjo veliko vložiti. Da energijo pridobivaš preko obnovljivih virov, kot jo tukaj na Viški hiški, predstavlja korak k vsemu, k čemer dandanes stremi razviti svet. Sončna elektrarna, ki smo jo postavili, bo v naslednjem letu proizvedla več električne energije, kot jo porabita dve povprečni štiričlanski družini, kar je lep dosežek. Prepričani smo, da bo hiša postala demonstracijski projekt primera dobre prakse.« 

Projekt so partnerji uspešno izpeljali s podporo donatorjev Javna razsvetljava, BSP Energetska Borza, CRMT, GEN energija, GEN-i sonce, ELES, ENERGIJA PLUS, JUB, MENET PLUS, SEMANTIKA, SODO in UNISTAR. V prenovo so vključili tudi prosilce za azil, za katere so pripravili usposabljanje za delo na manjšem objektu poleg hiše. Z aprilom 2019 so postali pilotni vzorčni primer dobre prakse in so zainteresirani javnosti na voljo za oglede, da jim pokažejo dodano vrednost celovite energetske sanacije in samooskrbe. Začeli so tudi sodelovanje z Biotehniško fakulteto v Ljubljani po modelu sodelovanja s Fakulteto za arhitekturo in se dogovorili, da bodo študenti v tem in naslednjem študijskem letu naredili načrt in uredili okolico hiše. 

V letu 2018 je bilo v okviru energetske sanacije narejeno naslednje: 

  • Dokončana je bila energetska prenova hiše (ovoj stavbe, …);
  • Postavljena je bila samooskrbna sončna elektrarno s shranjevalnikom elektrike (baterije);
  • Postavljen je bil sistem napredne storitve upravljanja z energijo;
  • Postavljena je bila električna polnilnica.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice