Arhiv novic

Arhiv novic

Energetska prenova doma CŠOD v Bohinju

Začelo se je operativno izvajanje projekta P1: Energetska prenova stavb v državni in občinski lasti, in sicer z začetkom del na domu Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) v Bohinju. Petrol in CŠOD Ljubljana sta namreč, potem, ko je vlada dala zeleno luč, podpisala pogodbo za energetsko prenovo tega objekta.

Vlada je na svoji nedavni seji sklenila, da Centru šolskih in obšolskih dejavnosti poda soglasje za sklenitev Koncesijske pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu za projekt energetskega pogodbeništva za energetsko sanacijo objekta CŠOD »Dom Bohinj«. Namen je izboljšati stanje na področju rabe energije, zmanjšati porabo energije in s tem zmanjšati tekoče obratovalne stroške za delovanje objekta. Dom sicer obnavljajo že nekaj mesecev, pogodbo z zasebnim partnerjem pa je CŠOD lahko podpisal šele potem, ko je vlada na četrtkovi seji podala soglasje za sklenitev koncesijske pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu za energetsko sanacijo.

Projekt v Bohinju je prvi od treh pilotnih projektov energetske prenove po modelu energetskega pogodbeništva. »Podpis pogodbe med CŠOD in zasebnim partnerjem – družbo Petrol – predstavlja začetek energetske prenove stavbe javnega sektorja na način, pri katerem so v sofinanciranje vključena sredstva evropske kohezijske politike, sredstva proračuna RS in zasebni kapital podjetja,« je ob dogodku v Bohinju dejal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) dr. Tomaž Boh. »Tovrstno javno-zasebno partnerstvo z namenom energetske obnove stavb javnega sektorja predstavlja pilotni model, ki bo dobra podlaga za izvedbo bodočih podobnih projektov tudi v celotni vertikali izobraževanja,« je dodal.

Prenova bo trajala do avgusta prihodnje leto, v tem času pa bodo izvedli ukrepe na ovoju stavbe, na ogrevalnem sistemu (kurilno olje bodo zamenjali lesni sekanci in toplotna črpalka), na področju hlajenja in prezračevanja ter na področju rabe električne energije. Celotna vrednost projekta je ocenjena na dobrih 1,5 milijona evrov. »Na podlagi sklenjene pogodbe o sofinanciranju med MIZŠ in CŠOD bo ministrstvo sofinanciralo do največ 325.084,07 evra, kar predstavlja 40 % vseh upravičenih stroškov, Petrol pa skupaj 465.490,58 evra,« so pojasnili na ministrstvu. Letni stroški, ki jih je Dom Bohinj plačeval za energijo in vzdrževanje, so znašali približno 56.000 evrov, po končani energetski prenovi pa naj bi se zmanjšali na okoli 12.000 evrov. Izvajanje koncesijske dejavnosti bo trajalo 15 let, v tem času bo šla večina prihrankov družbi Petrol.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice