Arhiv novic

Arhiv novic

Energetika vse bolj usmerjena v inovacije in odjemalce

Energetski sektor se občutno spreminja, spremembe na trgu pa tudi od tradicionalnih energetskih družb zahtevajo, da na listo prioritet postavijo inovacije in nove poslovne modele, saj se do nedavna odjemalci energije (v angleščini: consumers) zelo hitro spreminjajo v proizvajalce (skovanka v angleščini: prosumers), je bilo med drugim slišati na konferenci TBB največjega evropskega energetskega pospeševalnika InnoEnergy v Barceloni.

Šestnajst največjih elektroenergetskih družb je v zadnjih petih letih zabeležilo znaten upad prihodkov ter skupaj tudi pol milijarde evrov izgube, in to na račun (pre)nizkih cen električne energije. »Če bo šlo tako naprej, bodo vetrne elektrarne na morju proizvajale energijo povsem zastonj,« je bil jasen Tomas Kaberger s švedskega inštituta za obnovljivo energijo, ki je dodal, da je danes več kot očitno, da so se tisti, ki so trdili, da mali viri, kot so obnovljivi viri energije (OVE), ne bodo imeli občutnega vpliva na elektroenergetske sisteme, zelo zmotili. Po njegovem so OVE sicer v Evropi že presegli točko, ko bi bili potrebni zaradi ekologije, »danes je dogajanje na področju OVE povezano le še z interesi v tej industriji«.

Da je lahko tudi veliko energetsko podjetje pionir v nečem novem, pa so prepričani v francoskem podjetju Engie, kjer so si za cilj postavili prepolovitev emisij iz proizvodnje energije, obenem pa težijo k popolni digitalizaciji energetike, je povedal Laurent Yana iz omenjenega podjetja, ki tako tudi že aktivno investira v start up podjetja, ustanovilo pa je tudi lastni inkubator. »Predvsem pa se vse bolj povezujemo in sklepamo nova partnerstva,« je dodal Laurent Yana. 

Da je vloga igralcev na energetskem trgu, naj gre za proizvajalce ali odjemalce, vse bolj zamegljena, saj slednji postajajo tudi sami proizvajalci, to pa zahteva povsem drugačne poslovne modele, je spomnil tudi ustanovitelj nemškega podjetja Lumenaza Christian Chudoba, ki je nakazal, da bodo tisti, ki si bodo pred tem zatiskali oči, izgubili.


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice