Arhiv novic

Arhiv novic

Energetika Maribor zagnala novo 2 MW toplotno črpalko

Energetika Maribor je v drugi polovici oktobra zagnala novo visokotemperaturno toplotno črpalko (VTČ) Pristan, ki zagotavlja 2 MW nazivne toplotne moči in za svoje delovanje izkorišča toploto reke Drave. Vrednost naložbe v VTČ, ki je nameščena v kletnih prostorih kopališča Pristan, kjer Energetika Maribor že ima svoje strojne naprave, je 2,2 milijona evrov, so sporočili iz skupine JHMB, katere del je Energetika Maribor.

Nova pridobitev bo po ocenah Energetike Maribor prispevala k znižanju emisij CO2 za 1.900 ton letno in hkrati povečala proizvodnjo iz obnovljivih virov energije za približno 12.000 MWh letno. VTČ v Pristanu, ki bo za delovanje letno porabila okrog 3.300 MW/h električne energije, s slednjo delno oskrbuje tudi sončna elektrarna na strehi objekta.

Hkrati je bil v okviru prenove Lenta zgrajen tudi povezovalni varnostni vročevod v dolžini približno 650 metrov. Služil bo kot funkcionalna povezava obstoječega vročevodnega omrežja s predvidenimi širitvami omrežja na levem bregu Drave, pojasnjujejo v Energetiki Maribor.

Energetika Maribor za prehod od uvozno odvisnega zemeljskega plina na lastne vire sicer načrtuje še vrsto drugih projektov. Prvi je izgradnja kotla na lesno biomaso moči 5 MW na lokaciji podjetja, za kar naj bi od ministrstva za okolje, podnebje in energijo letos prejeli nepovratna sredstva v višini 1,345 milijona evrov. Prav tako so predvidene dodatne proizvodne naprave na obnovljive vire energije na levem bregu Drave in nadaljnje širitve zmogljivosti sončnih elektrarn.

Za največjo naložbo v prihodnjih letih pa se izkazuje postavitev naprave za energijsko izrabo mešanih komunalnih odpadkov, ki bi v sistemu daljinskega ogrevanja v mariborski mestni občini omogočala proizvodnjo 60 odstotkov vse potrebne toplote. »Proizvodnja toplote iz takšnega objekta bi pomenila bistveno povečan delež obnovljivih virov energije, saj lahko na podlagi izvedene primerjalne študije praks EU računamo na približno 50-odstotni delež OVE v tako pripravljenem energentu,« pravijo v Energetiki Maribor. 

Omenjena naložba bi pomenila pomembno povečanje samozadostnosti tako pri ravnanju z odpadki kakor pri zagotavljanju domačega energijskega vira, posledično pa tudi bistveno nižje stroške ogrevanja za prebivalce Maribora, dodajajo.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice