Arhiv novic

Arhiv novic

Eles išče inovativne rešitve za zmanjševanje izgub v omrežju

Družba Eles je ponovno razpisala mednarodni natečaj za iskanje inovativnih rešitev med zagonskimi podjetji. Tokrat iščejo rešitve za zmanjševanje izgub v prenosnem omrežju. Rok za oddajo predlogov je 15. september do 13. ure. Cilj natečaja je preveriti najbolj perspektivne rešitve prek pilotnih projektov in ugotoviti, kakšne so možnosti za njihovo vpeljavo v redno obratovanje, so povedali.

Eden od načinov za doseganje prihrankov je optimizacija izgub v prenosnem sistemu, pojasnjujejo v Elesu.

V družbi zato raziskujejo, kako bi prihodnje naložbe in operativni ukrepi upoštevali ekonomsko optimalne načine zmanjševanja izgub zaradi njihovega posrednega vpliva na prihodke podjetja.

»Z razpisanim natečajem želimo preveriti, ali bomo iz globalne mreže inovativnih zagonskih podjetij dobili nove inovativne predloge za zniževanje izgub v omrežju, na katere sami morda nismo pomislili. Bodisi z implementacijo naprednih algoritmov vodenja z morebitnimi novimi elementi v sistemu ali naprednejšimi orodji za načrtovanje,« so povedali v Elesu.

V letu 2021 so izgube v prenosnem omrežju znašale 349 GWh, leto predtem pa 344 GWh (358 GWh v 2019, 362 GWh v 2018 in 378 GWh v 2017), je razvidno iz tabele, ki so nam jo posredovali iz Elesa. Kot ob tem poudarjajo, je Eles na področju izgub »povsem primerljiv z evropskimi operaterji prenosnega omrežja«.

Izgube se pojavljajo v napravah, kot so daljnovodi, transformatorji in naprave za kompenzacijo jalove moči, ter se razlikujejo glede na način obratovanja, vremenske razmere, pretoke moči, višino napetosti, vrste prevodnikov in netočnosti meritev. Trenutno se izgube pogosto obravnavajo kot neizogiben rezultat naložb in operativnih ukrepov, so zapisali v Elesu ob objavi mednarodnega natečaja.

Na izgube, poleg domačega odjema, po njihovem pojasnilu močno vpliva tudi tranzit električne energije prek slovenskega prenosnega omrežja, ki zajema približno tri četrtine vseh izgub na 220 in 400 kV napetostnih nivojih, so povedali. »Približno 10 odstotkov vseh izgub nastane zaradi delovanja črpalne elektrarne Avče kot posledica nezadostnega omrežja na tem področju zaradi dobro znanih težav pri umeščanju novega daljnovoda v prostor,« so nam še pojasnili.

Kot poudarjajo, lahko ukrepe za zmanjševanje izgub kategoriziramo kot operativne in načrtovalske ukrepe. Operativni ukrepi vključujejo po njihovem pojasnilu učinkovitejšo uporabo obstoječe opreme, medtem ko se ukrepi načrtovanja osredotočajo na vključitev zmanjšanja izgub v proces načrtovanja. 

»Slednje vključuje izboljšanje metodologij vzdrževanja, analize stroškov in koristi za nove naprave ter proučevanje pametnega nadzora z uporabo naprednih algoritmov in umetne inteligence,« pojasnjujejo in dodajajo, da se ti ukrepi lahko izvajajo na določenih napetostnih ravneh in v določenih časovnih okvirih, njihov obseg pa se lahko razlikuje od lokalnega do mednarodnega sodelovanja. »Bistveno je, da se pri odločanju za posamezni ukrep upošteva vrednost potrebne finančne naložbe v primerjavi s pričakovanim donosom.«

Kot so poudarili, se Eles »ves čas trudi zmanjševati izgube v sistemu«, med drugim tudi s koordiniranim vodenjem aktivnih naprav, kot je denimo STATCOM, ki so ga postavili v okviru projekta SINCRO.GRID.

Eles je lani tudi zastavil prednostno listo ukrepov za zmanjšanje izgub, so nam še povedali. Ta je določena na podlagi rezultatov ekonomske analize ter z upoštevanjem njihove izvedljivosti in vpliva na zmanjšanje izgub.

Med glavne tri ukrepe spadajo ponovna vzpostavitev 110 kV povezave med Divačo in Novo Gorico, izboljšanje metod in algoritmov napovedovanja izgub v elektroenergetskem sistemu ter koordinirano vodenje in optimizacija delovanja obstoječih kompenzacijskih naprav.


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice