Arhiv novic

Arhiv novic

Elektroindustrija: Trend so zelene tehnologije

Vse več družb iz elektroindustrije ugotavlja, da lahko svoj kos kruha najdejo v zelenih tehnologijah, in sicer tako v Sloveniji kot tudi v tujini. »Priložnosti so predvsem v zeleni, brezogljični ekonomiji prihodnosti, kjer ima elektrika iz obnovljivih virov pomembno prednost,« ugotavlja predsednik poslovodnega odbora idrijske Hidrie Iztok Seljak. Poleg tega, da je energija pridobljena iz obnovljivih virov, vse več poudarka dobiva tudi njena čim manjša raba. Z njo pa so povezani visoko učinkoviti elektromotorji, ki jih razvijajo v Hidrii, pa tudi elektronika. »Tak primer prehoda v zeleno ekonomijo je postopen prehod iz motorjev na notranje izgorevanje v avtomobilski industriji na elektromotorske pogone. Ta prehod za industrijo odpira veliko novih priložnosti,« je prepričan Seljak. Strinja se tudi Jošt Rupnik, generalni direktor družbe Ydria Motors.

Da so zelene tehnologije trend, se strinjata tudi Edvard Reven, generalni direktor družbe Metrel, in Jošt Rupnik, generalni direktor družbe Ydria Motors. »Zagotovo moramo slediti trendom v svetu, posebej v naši panogi. V njej pa so trenutno trend čim večja energetska učinkovitost in različni ukrepi za varovanje okolja, na primer zmanjševanje hrupa, odpadkov in podobno,« pravi Rupnik.
Zeleno usmeritev upoštevajo tudi v Metrelu, in sicer tako pri uporabi tehnoloških rešitev v svojih dveh tovarnah, kot tudi skozi svoje izdelke, pravi Edvard Reven. Njihove merilne instrumente za preverjanje elektriške varnosti in merjenje učinkovitosti delovanja napajalnih sistemov uporabljajo tudi na polju alternativnih virov električne energije, kot so na primer sončne elektrarne.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice