Arhiv novic

Arhiv novic

Elektro Ljubljana uvaja plačljivo polnjenje električnih vozil

Polnjenje električnih vozil v mreži polnilnic Gremo na elektriko, ki je največja v Sloveniji, z začetkom maja postaja plačljivo. Kot so konec aprila povedali v Elektru Ljubljana, ki upravlja z mrežo, so polnilnice povezane z visokimi stroški, za uvedbo zaračunavanja polnjenja pa so se odločili, da bi lahko to storitev izboljšali.

 

»Opravili smo pionirsko delo na področju e-mobilnosti. Težko bi našli družbo, ki je toliko naredila za spodbujanje njenega razvoja. Zavedati pa se moramo, da je gradnja, vzdrževanje in uporaba polnilnic povezana z visokimi stroški, ki smo jih v desetih letih vzeli nase kot del naše odgovornosti do okolja. V tem času smo beležili skoraj 90.000 brezplačnih polnjenj,« je povedal predsednik uprave Elektra Ljubljana mag. Andrej Ribič.

Uršula Krisper, vodja službe za tehnološki razvoj, pa je pojasnila, da so v Elektru Ljubljana samo v letu 2018 za električno energijo in vzdrževanje polnilnic ter programske opreme porabili več kot 74.000 evrov. »Da bi lahko storitev, ki se je v tem času izjemno razširila, izboljšali ter še naprej zagotavljali odlično celostno delovanje te vsak dan večje mreže«, so se odločili za uvedbo zaračunavanja polnjenja na njihovih polnilnicah, je dejala Krisperjeva.

Po besedah svetovalca uprave dr. Jurija Curka cenik odraža dejanske stroške posameznega polnjenja, v ceno so vključeni še fiksni stroški, povezani s polnilnico. Polnjenje bo tako znašalo od 0,01 do 0,09 evra na minuto, glede na moč polnjenja, pristojbina pa 1 evrov za enkratne uporabnike in 0,50 evra za predplačnike. »Za lažjo predstavo: če bi polnili doma za 100 km, bi to stalo 1,5–2 evrov, na polnilnicah Gremo na elektriko pa po tem ceniku 2–2,5 evra,« je dejal Curk.

Plačevanje bo potekalo s plačilno kartico preko aplikacije Gremo na elektriko. V prvi fazi bosta na voljo dva načina, in sicer 'Polni in plačaj', kjer se bo obračunalo in plačalo vsako polnjenje posebej, ali način 'Predplačnik', kjer si bo uporabnik na svoj račun v aplikaciji naložil dobroimetje. V družbi Elektro Ljubljana ob tem dodajajo, da bodo v prihodnosti na voljo tudi drugi načini plačevanja.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice