Arhiv novic

Arhiv novic

Elektro Ljubljana in Elektro Gorenjska razvila orodje za preverjanje možnosti priklopa samooskrbnih elektrarn

Število priklopov samooskrbnih virov, zlasti malih sončnih elektrarn, v zadnjih letih strmo narašča, zato so v Elektru Ljubljana in Elektru Gorenjska svojim uporabnikom na portalu Moj elektro ponudili novo storitev, in sicer informativni izračun možnosti priključitve samooskrbnih proizvodnih virov na nizkonapetostno omrežje za končne uporabnike.

S storitvijo lahko tako registrirani uporabnik na izbranem merilnem mestu sam preveri možnost priključitve samooskrbnega proizvodnega vira in pridobi informacijo o višini razpoložljive priključne proizvodne moči na tem merilnem mestu. Izračun je informativne narave. Za rezervacijo priključne moči pa mora uporabnik pridobiti soglasje za priključitev samooskrbne naprave.

»V sklopu projekta Digit Bela smo v Elektru Ljubljana uporabnikom omogočili dostop do obstoječega analitičnega orodja, ki omogoča avtomatizirano, hitro in pregledno analizo in je ključno pri analizah za izdajo soglasij za priključitev samooskrbnih proizvodnih virov. Orodje smo uspešno povezali s portalom Moj elektro in našim uporabnikom omogočili, da lahko sami informativno izračunajo možnost priklopa na svojem merilnem mestu,« je ob objavi nove storitve povedal predsednik uprave ljubljanske elektrodistribucije Urban Likozar.

Predsednik uprave Elektra Gorenjska Ivan Šmon pa je ob tem poudaril, da gre za »prvo in še vedno edino orodje, ki omogoča izračun priključne zmogljivosti omrežja v katerikoli točki distribucijskega omrežja, skladno z metodologijo, ki je zakonsko predpisana v sistemskih obratovalnih navodilih (SONDSEE)«. 

V obeh elektrodistribucijah so še prepričani, da bo orodje, ki je bilo razvito v Sloveniji, pospešilo obstoječe postopke za izdajo soglasij za priključitev proizvodnih naprav in tako pomembno prispevalo k pospešitvi zelenega prehoda Slovenije.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice