Arhiv novic

Arhiv novic

Eko sklad s svežim denarjem za naložbe v OVE in URE v stanovanjskih stavbah

V petek, 4. marca 2016, je Eko sklad v Uradnem listu RS in na svoji spletni strani objavil javni poziv za dodeljevanje nepovratnih sredstev za nove naložbe v rabo obnovljivih virov energije (OVE) in večje energijske učinkovitosti (URE) v stanovanjskih stavbah. Na voljo je 15,8 milijona evrov, poziv pa bo odprt do porabe sredstev.

Javni poziv 37SUB-OB16 je namenjen občanom, in sicer za nove naložbe v rabo obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb v vsej Sloveniji, isti poziv pa omogoča tudi višje spodbude za nekatere nove naložbe v starejših stanovanjskih stavbah na območju mestne občine Celje, občine Hrastnik, mestne občine Kranj, mestne občine Ljubljana, mestne občine Maribor, mestne občine Murska Sobota, mestne občine Novo Mesto, občine Trbovlje in občine Zagorje ob Savi, ki so uvrščene v razred največje obremenjenosti in imajo sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka.

Na voljo je 15,8 milijona evrov, pri čemer je 1,8 milijona evrov sredstev iz Sklada za podnebne spremembe namenjenih spodbujanju naložb v ukrep vgradnje kurilne naprave na lesno biomaso za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe v starejših stanovanjskih stavbah na območjih občin, ki imajo sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka ter kjer skladno z občinskim aktom ali lokalnim energetskim konceptom ni določen drug prednostni način ogrevanja, so pojasnili na Eko skladu in dodali, da je dodaten milijon evrov iz Sklada za podnebne spremembe namenjen za višje spodbude nekaterim ukrepom pri obnovi starejših stanovanjskih stavb na območjih občin s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka.

Kot poudarjajo na Eko skladu, so pogoji in merila za ukrepe, ki so predmet spodbud, določeni tako, da omogočajo pridobitev spodbude le za nakup in vgradnjo visoko učinkovite opreme in naprav ter kakovostnih materialov z ustrezno toplotno prehodnostjo oziroma prevodnostjo, hkrati pa spodbujajo vgradnjo naravnih materialov. V primerjavi z lanskim letom se tehnični kriteriji niso spreminjali, razen pri toplotnih črpalkah, in sicer zaradi uveljavitve novih predpisov.

Kot posebno ugodnost navajajo možnosti najema ugodnega posojila in pridobitve nepovratnih sredstev za naložbe, ki izpolnjujejo vse pogoje javnega poziva za kreditiranje okoljskih naložb in javnega poziva za dodeljevanje nepovratnih sredstev. Obrestna mera kreditov je trimesečni EURIBOR + 1,5 odstotka, efektivne obrestne mere pa so objavljene v besedilu trenutno veljavnega javnega poziva 51OB14.

Za izvedbo določenih ukrepov učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije pri obnovi tri ali večstanovanjskih stavb pa še vedno (do objave zaključka) velja javni poziv iz leta 2015 z oznako 30SUB-OB15. »Za socialno šibke upravičence spodbuda po tem javnem pozivu znaša 100 odstotkov priznanih stroškov naložbe,« pravijo na Eko skladu in dodajajo, da pripravljajo nov javni poziv za nove skupne naložbe energijske obnove večstanovanjskih stavb, ki pa predvidoma zaradi omejenih sredstev Sklada za podnebne spremembe ne bo omogočal dodeljevanja višjih nepovratnih finančnih spodbud za naložbe na degradiranih območjih.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice