Arhiv novic

Arhiv novic

Eko sklad najavil nove subvencije za energetsko obnovo stavb občanov

Eko sklad bo predvidoma v začetku julija objavil nov javni poziv za dodeljevanje subvencij občanom za ukrepe učinkovite rabe energije v stavbah.

Novi javni poziv, ki bo nadomestil aktualnega (99SUB-OB22), bo spodbujal iste ukrepe, npr. zamenjavo stavbnega pohištva, izolacijo strehe, fasade, priklop na daljinsko ogrevanje in nakup solarnega ogrevalnega sistema (ki ne bo priključen na električno omrežje in se bo uporabljal samo za direktno ogrevanje vode). Predmet spodbude bodo prav tako že izvedene naložbe, in sicer bodo na novem javnem pozivu upravičene predvidoma tiste naložbe, ki bodo izvedene po 1. maju 2024, je na svoji spletni strani objavil Eko sklad.

Bodo pa predvidoma po novem javnem pozivu za določene ukrepe spodbude višje, v višini 30 % priznanih stroškov naložbe oziroma bo višja tudi spodbuda v absolutnem znesku (kapica).

Na Eko skladu posebej izpostavljajo, da bodo za določene ukrepe spremenjene tehnične zahteve, kot tudi zahteve glede izkazovanja ustreznosti naprav in opreme. Tako opozarjajo, da se višine spodbud za ukrep nakupa in vgradnje toplotne črpalke tipa zrak-voda, ki je najbolj pogost ukrep, npr. ne bodo povišale, predvidoma pa se bodo zaostrile tehnične zahteve. Prav tako naj ne bi bile spodbujene naložbe v izvedbo več ukrepov hkrati, kot je v aktualnem javnem pozivu 99SUB-OB22.

Objava zaključka aktualnega javnega poziva 99SUB-OB22 je predvidena 31. maja 2024.

Vse investitorje zato Eko sklad obvešča, da lahko še do objave zaključka javnega poziva 99SUB-OB22 oddajo vlogo, če so ali bodo v šestih mesecih od objave zaključka javnega poziva izvedli enega ali več ukrepov, ki so predmet spodbud javnega poziva 99SUB-OB22.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice