Arhiv novic

Arhiv novic

EK vzpostavlja novo vozlišče za podnebna mesta

Evropska komisija (EK) vzpostavlja novo vozlišče za podnebna mesta, ki bo omogočalo mednarodni vir financiranja za nadaljnjo podporo mestom, ki sodelujejo v misiji EU za podnebno nevtralna in pametna mesta.

Kot so sporočili iz Komisije, bodo zahvaljujoč novemu vozlišču ta mesta pridobila dostop do finančnega svetovanja v sodelovanju s svetovalnimi službami Evropske investicijske banke (EIB). To bo mestom tudi omogočilo strukturirati svoje finančne potrebe, da bi razumela različne načine financiranja projektov, vključno z združevanjem projektov. Hkrati pa jim bo novo vozlišče omogočilo uvedbo projektov za različne ponudnike kapitala, vključno s posojilodajalci in vlagatelji iz javnega in zasebnega sektorja (kot so človekoljubni in podjetniški kapital ter inovativno financiranje, kot so množično financiranje in obveznice, povezane s trajnostnostjo).

Poleg storitev EIB bo tako s podporo misije EU za podnebno nevtralna in pametna mesta ter misije EU za prilagajanje podnebnim spremembam ustanovljeno vozlišče Climate City Capital Hub. Poseben poudarek pa bo na sodelovanju z zasebnim kapitalom. Za mesta, ki so podpisala listino misije za prilagajanje podnebnim spremembam in prejela znak misije EU za mesta, bodo storitve zajemale projekte blaženja in prilagajanja nanje s celostnim pristopom k boju proti podnebnim spremembam.

Vozlišče bo upravljala platforma Komisije za izvajanje misije Mesta, ki jo trenutno upravlja projekt NetZeroCities. Komisija je napovedala, da bo vozlišče ustanovljeno na konferenci misije Mesta leta 2024 v Valenciji, ki je potekala 25. in 26. junija.

Hkrati je EIB namenila 2 milijardi EUR posojil za mesta z znakom misije Mesta, da bi podprla njihove načrte za naložbe v energijo, učinkovite stavbe, sisteme daljinskega ogrevanja, energijo iz obnovljivih virov, trajnostno mobilnost, prenovo in obnovo mest ter vodno in socialno infrastrukturo.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice