Arhiv novic

Arhiv novic

EK odobila četrt milijarde evrov naložb za projekta s področja okolja, narave in podnebnih ukrepov

Evropska komisija je odobrila naložbeni sveženj v višini 243 milijonov evrov iz proračuna EU za projekte v okviru programa LIFE, ki podpirajo naravo, okolje in kakovost življenja pri prehodu Evrope v bolj trajnostno in nizkoogljično prihodnost. Financiranje EU v okviru programa LIFE za okolje in podnebne ukrepe bo pritegnilo dodatne naložbe, kar bo skupaj pomenilo 430,7 milijona evrov za 142 novih projektov. Program LIFE bo imel s številnimi financiranimi nadnacionalnimi projekti učinke v vsaki državi članici EU, so sporočili iz slovenskega predstavništva Evropske komisije.

 

Projektom na področju okolja in učinkovite rabe virov, narave in biotske raznovrstnosti ter okoljskega upravljanja in obveščanja bo namenjenih 196,2 milijona evrov. To vključuje velike naložbe v projekte, ki bodo omogočili ponovno uporabo večjih količin plastike.

Na področju podnebnih ukrepov pa bo EU vložila 46,8 milijona evrov v projekte za blažitev podnebnih sprememb, prilagajanje nanje ter podnebno upravljanje in obveščanje. To vključuje praktično podporo državam članicam pri pripravi njihovih nacionalnih energetskih in podnebnih načrtov do leta 2030, s katerimi bodo emisije toplogrednih plinov do leta 2030 skupaj zmanjšale za vsaj 40 % v primerjavi z ravnmi iz 90. let prejšnjega stoletja.
 
Program LIFE je instrument EU za financiranje okoljskih in podnebnih ukrepov. Izvaja se že od leta 1992, v njegovem okviru pa je bilo sofinanciranih več kot 4.600 projektov po vsej EU in v tretjih državah.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice