Arhiv novic

Arhiv novic

Državljani se ne bi smeli odločati med hrano in ogrevanjem

Potreba in potencial za energetske prihranke sta velika in državljani ne bi smeli biti prisiljeni v odločanje med prehranjevanjem in ogrevanjem, je na konferenci z naslovom »Energetska učinkovitost gospodinjstev v jugovzhodni Evropi – izzivi in priložnosti«, ki se je v torek, 20. junija, odvila v Bruslju v okviru Evropskega tedna trajnostne energije (EUSEW), dejal Garret Tankosić-Kelly, ustanovitelj in vodja regionalnega think tanka SEE Change Net (ta se posveča področjem energije, trajnostnega razvoja in povezovanja EU).

Tankosić-Kelly meni, da bi morali, če želimo zmanjšati energetsko revščino, temu področju posvetiti veliko več sredstev, okrepiti pa bi morali tudi področje povezovanja različnih akterjev in vztrajne komunikacije na temo skupnih koristi energetske učinkovitosti – koristi za vlado, državljane in okolje.

»Glavni izziv izhaja iz dejstva, da je za jugovzhodno Evropo kot regijo značilna dva do štirikrat večja energetska intenzivnost od povprečja evropske osemindvajseterice – priložnost pa se skriva na monetarnem področju: že samo z investicijami v javne stavbe in v gospodinjstva bi namreč lahko do leta 2020 prihranili do 805 milijonov evrov,« je ob začetku konference izpostavil Colin Wolfe z generalnega direktorata EU za sosedsko politiko in širitvena pogajanja.

Kot je dejal Gianpiero Nacci iz Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), »je tak potencial za energetsko učinkovitost, kot ga imajo gospodinjstva zahodnega Balkana, težko najti še kje drugje«. Kot je dodal, je na voljo »veliko priložnosti za izkoriščanje tega potenciala preko kreditnih linij, ki v proces vključijo zasebne banke«.

Na seji so se zbrali regionalni in mednarodni strokovnjaki in financerji z izkušnjami na področju dobrih praks, premagovanja nekaterih ovir in vpeljave energetske učinkovitosti v stavbah omenjene regije, so sporočili iz organizacije SEE Change Net.

Konferenca je sicer potekala v soorganizaciji prav omenjene nevladne organizacije ter generalnega direktorata EU za sosedsko politiko in širitvena pogajanja.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice