Arhiv novic

Arhiv novic

Države JVE zmanjšujejo porabo energije in povečujejo energetsko učinkovitost

Z danes dostopnimi tehnologijami bi lahko slovenska industrija v energetsko intenzivnih panogah prihranila od 13 do 29 odstotkov energije. Največji potencial za prihranke - 13,9 odstotka - imajo tehnologije za proizvodnjo toplote znotraj posameznih industrijskih obratov, motorji in pogoni, kjer bi z nadomeščanjem obstoječe opreme z najboljšo razpoložljivo tehnologijo lahko prihranili 6,6 odstotka energije. Tako je pokazala raziskava Monitor trendov energetske učinkovitosti, ki jo je izvedel Siemens. Poleg Slovenije so v raziskavo vključene tudi Bosna in Hercegovina (BiH), Srbija in Hrvaška. V Srbiji se je skupna poraba energije v industrijskem sektorju zmanjšala za 29 odstotkov, v Bosni in Hercegovini (BiH) pa za 22 odstotkov.

Izkazalo se je, da bolj kot je podjetje uspešno, bolj je odprto za naložbe v energetsko učinkovitost, je na nedavni Siemensovi mednarodni konferenci SPEED v hrvaški Opatiji povedala Janja Božič Marolt, direktorica raziskovalnega inštituta Mediana, ki je izvedel raziskavo. V Evropski uniji se je energetska učinkovitost (URE) v obdobju 2005–2012 povečala, in sicer za 14 odstotkov v industriji, za 5 odstotkov v prometu in za 4 odstotke v gospodinjstvih.

Poraba energije v državah JVE upadla

V obdobju 1990 – 2009 se je energetska učinkovitost v industrijskem sektorju izboljšala za 30 odstotkov ob povprečni letni stopnji 1.8 odstotka. Najvišjo rast v energetski učinkovitosti so zabeležili v kemični industriji, kjer so rabo energije zmanjšali za 54 odstotkov, sledita ji mehanizacija (40-odstotno zmanjšanje rabe energije) in jeklarska industrija, ki je porabo energije na evropski ravni zmanjšala za 26 odstotkov.

V Srbiji se je skupna poraba energije v industrijskem sektorju zmanjšala za 29 odstotkov, v BiH pa za 22 odstotkov. Poraba električne energije se je zmanjšala predvsem v industriji kovinskih in drugih nekovinskih mineralnih izdelkov ter v papirni industriji, je povedala Janja Božič Marolt. V regiji jugovzhodne Evrope (JVE) sta bili po izsledkih raziskave najuspešnejši Slovenija in Hrvaška. Slednja se je odrezala še nekoliko bolje kot Slovenija, saj so po navedbah Božič Maroltove pri učinkoviti rabi energije zabeležili 17-odstotno izboljšanje.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice