Arhiv novic

Arhiv novic

Dobavitelji: Odziv odjemalcev v povezavi z novim obračunavanjem omrežnine do zdaj zanemarljiv

Pred zamaknitvijo začetka uporabe akta o metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje s 1. januarja 2024 na marec 2024 je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) prejela »nekaj vprašanj« s strani potrošnikov, povezanih z novim načinom obračunavanja omrežnine, so pojasnili v ZPS. Dobavitelji doslej večjega odziva s strani odjemalcev ne beležijo, je pa ta pričakovan jeseni, ko naj bi Agencija za energijo objavila cene omrežnine oziroma ob prejetju prvega računa pomladi 2024. 

Kot so pojasnili v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), je potrošnike predvsem zanimalo, kaj napovedane spremembe sploh pomenijo za njih v praksi, saj je po pojasnilu ZPS sama prenova obračuna namreč običajnemu potrošniku nerazumljiva.

»Nove tarife za uporabo omrežja, novi časovni bloki, dve sezoni, razločevanje med dogovorjeno in presežno obračunsko močjo, večja stroškovna obremenitev tarifnih postavk za moč … Vse to je za običajnega potrošnika preprosto preveč. Ko smo (sicer na majhnem vzorcu, pa vseeno) preverjali, kako razumejo nove informacije o obračunu na računu za elektriko, pa so se vsi spraševali, ali bodo po novem potrebovali 'diplomo' za uporabo elektrike v svojem domu,« izpostavljajo v ZPS. 

Obenem poudarjajo, da narekujejo energetska kriza, izzivi zelenega prehoda in več obnovljivih virov energije nove rešitve na področju rabe energije, v tesni povezavi z večjo digitalizacijo. In po njihovih besedah je dejstvo, da bodo »morali potrošniki porabo elektrike v svojih gospodinjstvih v čim večji meri prilagajati omrežju in (nestabilnim) obnovljivim virom, da jih napovedane spremembe ne bodo (preveč) udarile po žepu«. Ob vsem tem pa ne smemo pozabiti na pomen učinkovite rabe energije, so še poudarili.

»Do sedaj večjega odziva s strani odjemalcev ne beležimo,« so v zvezi z novim obračunom omrežnine povedali v Energiji plus.

»V kolikor se posameznik z vprašanji obrne na nas, mu podamo osnovne informacije o tem, da se bo omrežnina delila na sezone in bloke ter da bo po novem vsak dan v letu razdeljen na tri časovne bloke, ki bodo cenovno različni. Kaj to pomeni za odjemalce iz finančnega vidika, pa jim v tem trenutku še ne moremo povedati, saj cene omrežnine za leto 2024 še niso znane,« pojasnjujejo. Po njihovih predvidevanjih bo vprašanj veliko po tem, ko bo znan prvi obračun po novem načinu obračunavanja. 

Tudi iz GEN-I so sporočili, da je odziv odjemalcev v povezavi z novim obračunavanjem omrežnine zanemarljiv. »Stranke seveda najbolj zanima konkretna cena, katera pa bo znana šele jeseni 2023,« pravijo. Tudi po njihovi oceni se bodo stranke v zvezi z novim načinom obračunavanja omrežnine »prvič prebudile, ko bo poznana cena oz. ko bodo prejeli prvi račun (pomlad 2024)«. 

V Petrolu in E3 do tega trenutka večjega odziva strank glede novega obračunskega sistema omrežnine prav tako še niso zaznali. »Večji odziv pričakujemo v jesenskem času, ko bodo objavljene cene posameznih tarifnih postavk.«

Dodajmo, da so dobavitelji podrobnejše informacije v zvezi z obračunavanjem omrežnine odjemalcem posredovali na prilogi k računu za mesec julij in avgust, v Energiji plus so izpostavili, da bodo odjemalci obvestilo prejeli še k računu za mesec september. Glede na akt za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje mora biti objavljena informacija o dogovorjeni obračunski moči za vsako merilno mesto po posameznih časovnih blokih na treh zaporednih položnicah. 

Posamezni dobavitelji sočasno obveščajo svoje odjemalce o novem načinu obračunavanja omrežnine tudi prek svojih spletnih strani.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice