Arhiv novic

Arhiv novic

Do digitalne preobrazbe energetike samo z visoko stopnjo usklajenosti

»Do leta 2030 bo na internet priključenih vsaj 75 milijard naprav, ki bodo proizvajale 75 bilijonov gigabajtov podatkov, število popolnoma električnih vozil, ki je leta 2015 znašalo 100.000, pa bi lahko ob vse večji razširjenosti polnilnih postaj in investicijah mest v pametno in čisto mobilnost doseglo tudi 18 milijonov. Poleg tega bodo imeli do tedaj najverjetneje tudi že vsi odjemalci električne energije pametne števce,« sta na šesti letni konferenci INNOGRID2020+, ki je konec junija potekala v Bruslju, napovedala Evropsko združenje operaterjev prenosnih sistemov za električno energijo (ENTSO-E) in Združenje evropskih operaterjev distribucijskih sistemov (EDSO) za pametna omrežja.

»Samo visoka stopnja usklajenosti med politiko, trgom in tehnologijo lahko v Evropi povzroči digitalno preobrazbo energetike,« je dejala predsednica odbora ENTSO-E Bente Hagem. »To je že v kar lepem številu držav vodilo v oblikovanje nevtralnega vozlišča za izmenjavo podatkov o električni energiji preko pametnih števcev in je tudi ključnega pomena za krepitev vodstvene vloge odjemalcev. V tem okvirju torej razvijamo digitalne povezave med operaterji elektroenergetskih sistemov različnih držav ter med veleprodajo in maloprodajo, kar je obenem dobro tudi za okolje in gospodarstvo,« je dejala Hagemova.

Kot pa je izpostavil João Torres, predsednik združenja EDSO in prvi mož portugalskega operaterja distribucijskega sistema (ODS) EDP Distribuição, so sistemski operaterji že ves čas v samem središču energetske tranzicije. »Energetsko omrežje postaja vse bolj razpršeno, kar povečuje tudi njegovo splošno kompleksnost. To pomeni, da bomo morali najti lokalne rešitve za lokalne probleme,« je povedal. »Po razvoju orodij za opolnomočenje odjemalcev, sprejetju izziva vpeljave večje količine obnovljivih virov energije (OVE) in spremljanju vzpona proizvajalcev-odjemalcev smo sedaj pripravljeni tudi na sodelovanje z drugimi sektorji in na vpeljavo 'pametnejše' energetike na ravni celotne evropske industrije. S tem bomo nato dobili še več različnih orodij za izvajanje naših dejavnosti, izboljšanje energetske učinkovitosti na ravni družbe in ne nazadnje tudi za zagotavljanje splošnih koristi za vse Evropejce,« je bil odločen Torres.

Kot je pojasnil generalni sekretar ENTSO-E Laurent Schmitt, je elektroenergetski sistem sestavljen iz treh medsebojno povezanih ravni – lokalne, nacionalne in evropske. »Vpeljava digitalne plasti, ki te dimenzije še bolj poveže, je torej nujna. Na ta način lahko namreč zagotovimo optimalno delovanje vse bolj kompleksnega sistema. Skupaj z našim partnerjem, združenjem EDSO za pametna omrežja, si želimo v Evropi prispevati k četrti industrijski revoluciji.«

Christian Buchel, podpredsednik združenja EDSO ter namestnik direktorja in vodja digitalnega oddelka največjega distributerja elektrike v Franciji Enedis, je prepričan, da bo morala digitalizacija – če bomo želeli, da energetska tranzicija in revolucija uspeta – prevzeti osrednjo vlogo v naši industriji. »Potrebujemo pristno in močno podjetniško vizijo ter prav tak pristop, saj moramo pri razvoju novih tehnologij in njihovih uporab že sedaj konkurirati najboljšim. Tu bo sodelovanje med operaterji prenosnega sistema (OPS) ključno – oblikovanje subjekta EU na področju distribucijskih sistemov, ki se bo ukvarjal s prihodnjimi vprašanji, pa nepogrešljivo.

Na letošnji konferenci INNOGRID2020+, ki jo vsako leto organizirata ENTSO-E ter EDSO za pametna omrežja, se je okoli 400 delegatov pogovarjalo o tem, kako digitalno povezati različna omrežja in s tem izboljšati njihovo učinkovitost ter storitve; kako operaterji elektroenergetskih sistemov (prenosnih in distribucijskih) prispevajo k oblikovanju dodatne plasti podatkov, ki omogoča razvoj novih pristopov k porabi in proizvodnji energije; zakaj je povezava med veleprodajo in maloprodajo ter med prenosom in distribucijo tako pomembna pri krepitvi vodstvene vloge odjemalcev v elektroenergetskem sektorju; kako trg pripraviti na digitalizacijo; katere tehnologije so na voljo; ali je evropska zakonodaja sploh pripravljena na četrto industrijsko revolucijo in kakšne koristi bo to prineslo končnim odjemalcem.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice