Arhiv novic

Arhiv novic

Do 2040 pričakovati 122-kratno rast namestitev globalnih zmogljivosti shranjevanja energije

V prihodnjih dveh desetletjih naj bi se namestitev novih globalnih zmogljivosti shranjevanja energije povečala za 122-krat, in sicer z 9 GW/17 GWh leta 2018 na 1095 GW/2850 GWh, kaže julijsko poročilo raziskovalne družbe BloombergNEF (BNEF). Po ocenah BNEF bo za tak porast stacionarnih sistemov shranjevanja energije potrebno vložiti 662 milijard ameriških dolarjev. To bo »mogoče z nadaljnjim močnim znižanjem stroškov litij-ionskih baterij, poleg že 85-odstotnega znižanja v obdobju 2010-18«, ugotavlja BNEF.

Poročilo BNEF z naslovom Energy Storage Outlook 2019 napoveduje nadaljnjo prepolovitev stroškov litij-ionskih baterij na kWh do leta 2030, saj se bo povpraševanje povečevalo na dveh različnih trgih - stacionarnih sistemih shranjevanja energije in električnih vozilih.

»Dve veliki spremembi v letošnjem letu sta to, da smo povečali oceno sredstev, ki bodo do leta 2040 namenjena skladiščenju energije, za več kot 40 milijard ameriških dolarjev in da sedaj menimo, da bo večina novih zmogljivosti omrežnih, ne pa aplikacij 'za števcem’ (ang. behind-the-meter – BTM),« je povedala Yayoi Sekine, analitičarka za področje shranjevanja energije pri BNEF in soavtorica poročila.

BNEF napoveduje tudi, da bodo obnovljivi viri energije do leta 2040 predstavljali skoraj 40 % električne energije na svetu, kar je 7 % več kot danes, in sicer zaradi padajočih stroškov vetrne ter sončne energije in baterij.

Električna potniška vozila bi do leta 2040 lahko predstavljala tretjino svetovnega voznega parka osebnih vozil – bistven skok od polovice odstotka, kolikor jih je danes, »kar bi pomenilo velik doprinos sektorju za proizvodnjo baterij«, še navajajo pri BNEF.

BNEF še dodaja, da naj bi do leta 2040 skupno povpraševanje po baterijah s strani stacionarnih sistemov shranjevanja energije in električnega transporta znašalo 4584 GWh, »kar je izjemna priložnost za proizvajalce baterij in pridobitelje kovin, kot so litij, kobalt in nikelj«.

 


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice