Arhiv novic

Arhiv novic

Daljinsko upravljanje gorenjskih hidroelektrarn

Podjetje Gorenjske elektrarne je v zadnjih letih zgradilo nadzorni sistem za daljinsko upravljanje hidroelektrarn. Sistem je osnovan na SCADA sistemu Zenon proizvajalca Copa-data iz Salzburga.

»Primarno je bil sistem namenjen upravljanju naših 15 hidroelektrarn, kasneje pa smo v SCADA sistem vključili še 23 fotonapetostnih elektrarn,« pravi direktor družbe Aleš Ažman. Kot je Ažman zapisal na spletni strani družbe, trenutno z uporabo naprednih informacijskih rešitev podjetja Copa –Data in Microsoft Azure strežnika na oblaku uporabljajo »eno najbolj inovativnih rešitev na področju spremljanja in upravljanja proizvodnih objektov«.

Microsoftov strežnik Azure ima internetni priključek izjemne hitrosti, Zenon SCADA klient pa je na njem stalno delujoč, zato ni težav z dolgotrajno sinhronizacijo datotek ob zagonu SCADA klienta. Dostop do SCADA sistema je preko telefona s sistemom android izjemno hiter in odziven, pravi in dodaja, da so storitve na oblaku realnost našega časa in da bo vse več aplikacij postopoma prešlo na oblak. »Danes se morda zdi SCADA na oblaku drzna poteza, že jutri bo to verjetno običajni pristop, še posebej za procese, kjer se informacije pridobiva in uporablja prostorsko in časovno razpršeno in dinamično, kot je to primer Centra vodenja Gorenjskih Elektrarn,« poudarja Ažman.


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice