Arhiv novic

Arhiv novic

Cilj letošnjega tedna mobilnosti je zmanjšati uporabo netrajnostnega prevoza v mestih

K manjši uporabi netrajnostnih načinov prevoza v mestih lahko pomagajo tudi sodobne aplikacije na mobilnih telefonih, je na novinarski konferenci pred letošnjim, že 16., evropskim tednom mobilnosti dejal minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič. Dodal je, da si na področju trajnostne mobilnosti obeta pomemben napredek. V letošnjem tednu mobilnosti, ko poteka pod sloganom 'Združimo moči, delimo si prevoz', se je vključilo 71 slovenskih občin.

Uporabo netrajnostnih načinov prevoza v mestih lahko nadomestimo z več hoje, z večjo uporabo koles in javnega potniškega prometa ali tako, da združimo moči in si delimo prevoz, je opozoril infrastrukturni minister in dodal, da lahko tako pripomoremo k manjšemu onesnaževanju okolja.

Prepričan je, da si lahko pri tem pomagamo s sodobnimi aplikacijami na mobilnih telefonih, opozoril pa je tudi na številne in učinkovite delitve prevoza, ki se uveljavljajo v praksi in ki so priročne zlasti za tiste, ki avtomobila ne uporabljajo pogosto. »Avto večino časa stoji parkiran in je lahko na voljo za nekoga drugega. Sistemi delitve uporabe zmanjšajo potrebo po vozilih,« je dejal Gašperšič.

V tujini je souporaba avtomobila že dolgo uveljavljena, v Švici že 70 let, je dejala nacionalna koordinatorka tedna mobilnosti Polona Demšar Mitrovič. Dodala je tudi, da je v pripravi javno naročilo, kako spremeniti dostavo v mesta, in da je praksa iz drugih evropskih mest pokazala, da je dostava z mestnimi kolesi uspešna. Javno naročilo naj bi bilo objavljeno prihodnje leto, pilotno pa naj bi ga preizkusili v letu 2019, je še povedala Polona Demšar Mitrovič.

Kot je opozoril Gašperšič, je koncept deljenja oziroma souporabe na področju mobilnosti še posebej pomemben. »Transport kljub zmanjšanju izpustov ostaja njihov glavni vir v evropskih mestih, z deljenjem oziroma souporabo prevoza pa zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis hkrati. Raziskave so pokazale, da vsak avto, vključen v sheme deljenja, s cest in ulic spravi od 8-10 zasebnih avtomobilov,« je še poudaril minister.

V okviru pobude Evropski teden mobilnosti, ki bo letos že 16. leto zapored združila več tisoč mest po Evropi in drugod po svetu, se bo zvrstilo veliko dogodkov, teden pa se bo tradicionalno zaključil z Dnevom brez avtomobila. Evropski teden mobilnosti poteka od leta 2002, Slovenija pa sodeluje že od vsega začetka. Infrastrukturno ministrstvo je projektu pristopilo leta 2013, ko je v projektu sodelovalo 34 slovenskih občin, letos pa jih je že 71.

Predstavniki nekaterih občin, ki so si prislužile nacionalno nagrado evropskega tedna mobilnosti, pa so opozorili, da največji upor doživijo, ko v svojem mestu dajo prednost pešcem in kolesarjem pred avtomobili. Mestna občina Ljubljana, ki je edina občina v Evropi, ki je na evropski ravni dobila nagrado dvakrat, si želi do leta 2020 občutno povečati delež kolesarjev in pešcev v prometu, in sicer na 40 %.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice