Arhiv novic

Arhiv novic

Brez energetske učinkovitosti ni realistične energetske in okoljske politike

Energetska učinkovitosti bo pri globalni energetski tranziciji igrala izjemno pomembno vlogo, zato je ne smemo podcenjevati, v svojem nedavnem poročilu (Energy Efficiency Market Report 2016) izpostavlja Mednarodna agencija za energijo (IEA). Poročilo obravnava napredek, ki smo ga na področju energetske učinkovitosti v zadnjem letu dosegli po vsem svetu, posebno pozornost pa posveti predvsem Kitajski in drugim gospodarstvom v vzponu.

»Svet je trenutno v procesu prehajanja na čisto energijo in energetska učinkovitost lahko zagotovi, da bo ta prehod cenejši, hitrejši in pa še bolj koristen, in to v vseh gospodarskih sektorjih,« je zapisano v omenjenem poročilu, ki poglobljeno obravnava tudi vlogo energetske učinkovitosti. »Energetska učinkovitost je pravzaprav osnova za vsako realistično, cenovno dostopno strategijo za nadaljnji razvoj energetike, za IEA pa predstavlja ta celo osnovno 'gorivo',« pravijo avtorji poročila.

Kot razkriva poročilo, se je energetska intenzivnost – količina porabljene energije na enoto BDP – lani izboljšala za 1,8 %, kar pomeni, da je svetovno gospodarstvo za rast potrebovalo manj energije. »Ta napredek je presegel izboljšanje iz leta 2014, ki je znašalo 1,5 %, bil pa je tudi trikrat večji od povprečja zadnjega desetletja. Velja tudi izpostaviti, da je bil lanskoletni napredek dosežen kljub nižjim cenam energije, ki praviloma vplivajo na zmanjšanje zanimanja za energetski prihranek.«

Kljub opaznemu napredku pa poročilo izpostavlja, da je ta na globalni ravni še vedno prepočasen. »Smo namreč daleč od izkoriščanja celotnega potenciala energetske učinkovitosti. Na globalni ravni ostajata dve tretjini gospodarskega potenciala neizkoriščeni. Kar 70 % svetovne porabe energije poteka brez upoštevanja kakršnihkoli zahtev na področju energetske učinkovitosti in pri kar dveh tretjinah stavb, ki se trenutno gradijo, se ne upošteva nikakršnih pravil ali standardov na tem področju,« izpostavljajo avtorji poročila.

Globalno gledano bi se morala energetska intenzivnost na letni ravni izboljšati za vsaj 2,6 %, če se res želimo podati na pot razogljičevanja svetovnega energetskega sistema, izpostavlja poročilo.

»Energetska učinkovitost je edini vir energije, ki ga imajo vse države v izobilju,« je v predgovoru k poročilu dejal izvršni direktor IEA Fatih Birol. Birol je ob tem pozdravil tudi splošen napredek na področju energetske učinkovitosti, ki je bil dosežen kljub nizkim cenam energije. »To je znak, da si veliko vlad resnično prizadeva izvajati politike na področju energetske učinkovitosti in da te tudi učinkujejo,« je dejal.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice