Arhiv novic

Arhiv novic

Bomo energijo zbirali s pomočjo čevljev?

V laboratoriju ameriškega Tehnološkega inštituta Massachusetts (MIT) je profesor in znanstvenik Sangtae Kim razvil napravo, ki je velika kot poštna znamka, debela pa kot papir. Naprava z gibanjem proizvaja energijo, Kim pa bi rad omogočil, da bi uporabniki s pomočjo njegove naprave, ki bi jo nosili pri vsakodnevnih opravilih, napolnili baterije v svojih tehnoloških pripomočkih, kot so na primer Googlova očala (Google Glass).

»Gre za nov način zbiranja energije,« je Kim povedal za britanski časnik Guardian in dodal, da zbiranje energije med gibanjem ni nič novega. Vsako gibanje je mogoče zajeti in zbrati energijo, vendar nihče ne želi, da bi imel takšne »zbiralnike« po oblačilih. Kim zato cilja na čevlje, saj se pri hoji tam sproža tudi največ energije.

Ideja uporabe energije, ki bi šla v nasprotnem primeru v nič in ne bi bila izkoriščena, je privlačna še posebej v času, ko je vse več poudarka na energetski učinkovitosti.

Kim cilja na rastoči trg potrošniške elektronike. Po ocenah naj bi svetovni trg elektronskih naprav, ki jih je mogoče nositi (wearable electronics), leta 2016 sicer znašal le 111 milijonov naprav, že leta 2019 pa 214 milijonov, pravi raziskovalno podjetje IDCTechEx. Podjetje pričakuje, da bo prodaja tovrstnih naprav poskočila iz 20 milijard ameriških dolarjev v letu 2015 na skoraj 70 milijard dolarjev do leta 2025.

Oblikovalcem takšnih naprav povzročajo največ preglavic prav baterije. Z vsakim zmanjšanjem naprave se namreč zmanjša tudi moč baterije, je za Guardian dejala izvršna direktorica kalifornijskega podjetja Imprint Energy Christine Ho.

Kimov prototip sicer še ne proizvaja dovolj energije, da bi lahko napajal nosljivo elektroniko. Znanstvenik pravi, da mora povečati njeno učinkovitost – odstotek mehanske energije, ki se pretvori v električno energijo – iz 0,6 odstotka na šest odstotkov, da bi bila dovolj močna za napajanje naprave, kot je recimo zapestni trak.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice