Arhiv novic

Arhiv novic

Bomo dobili nov instrument za pocenitev energije iz obnovljivih virov?

Široko zastavljeno znižanje stroškov kapitala za investicije v obnovljive vire energije po Evropi bi pocenilo električno energijo, pridobljeno s pomočjo obnovljivih virov (OVE), zato so v think tanku Agora Energiewende pripravili predlog vseevropskega programa zajamčenih naložb, s katerim bi lahko do leta 2030 prihranili 34 milijard evrov. Kot so sporočili, bodo v prihodnjih mesecih o svojem predlogu razpravljali z vladami južnoevropskih držav, evropskimi institucijami, združenji in vlagatelji.

Po navedbah think tanka (nekakšnega možganskega centra) Agora Energiewende se stroški električne energije, proizvedene s pomočjo obnovljivih virov (OVE), po Evropi močno razlikujejo. »Vetrna energija je denimo na Hrvaškem in v Grčiji dvakrat dražja kot v Nemčiji, in to kljub enakim podnebnim in tehničnim pogojem. Ta razkorak v ceni električni energije večinoma povzročajo razlike pri stroških kapitala za financiranje projekta, slednje pa so izraz tega, kako banke in drugi vlagatelji ocenjujejo projektno tveganje,« so povedali. 

Zato so pripravili predlog vseevropskega programa zajamčenih naložb. Ta bi upravljavce zmogljivosti za proizvodnjo energije iz OVE zaščitil pred natančno opredeljenimi tveganji, denimo pred izgubo podpore, ki jim jo je njihova vlada prvotno obljubila za spodbujanje proizvodnje tovrstne energije. V program bi se lahko vključili zgolj upravljavci teh zmogljivosti v državah Evropske unije, ki imajo v veljavi regulativni okvir za OVE, skladen z vseevropskim standardom najboljše prakse.

»S predlaganim evropskim instrumentom za znižanje stroškov energije iz obnovljivih virov bi bila lahko električna energija, ki jo proizvedejo nove vetrne turbine, cenejša od tiste, ki jo proizvedejo nove termoelektrarne na premog in plin. Na evropski ravni bi lahko prihranki za odjemalce električne energije in davkoplačevalce do leta 2030 dosegli tudi 34 milijard evrov,« so povedali v Agora Energiewende.

Ključni element programa bi bila sklenitev sporazumov med državami članicami in omenjeni instrument za znižanje stroškov. Sporazumi bi določali vrsto in obseg projektov, ki bi bili upravičeni do garancije. Poleg tega bi opredelili konkretne izboljšave nacionalne regulativne ureditve na področju obnovljivih virov. Po sporazumu bi morale države članice povrniti plačila na podlagi garancije, ki bi se iz instrumenta za znižanje stroškov izplačala upravljavcem zmogljivosti na obnovljive vire. »To povračilo je pomembna sestavina našega predloga, saj preprečuje, da bi se stroški nespoštovanja danih zavez na področju obnovljivih virov prenašali na druge države članice,« je povedal Matthias Buck, ki je pri Agora Energiewende pristojen za področje evropske energetske politike.

V think tanku so dodali, da bi lahko instrument za znižanje stroškov energije iz OVE uvedli ob sprejetju evropskega proračuna za obdobje po letu 2020. »Instrument za znižanje stroškov bi lahko z zgodnejšim financiranjem pripomogel k doseganju evropskih ciljev povečanja deleža obnovljivih virov do leta 2020, predvsem s spodbujanjem rabe mehanizmov sodelovanja v okviru direktive o spodbujanju rabe energije iz obnovljivih virov.«

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice