Arhiv novic

Arhiv novic

Bo Slovenija kmalu brez odpadkov?

Predvidoma v prvi polovici junija naj bi bil sprejet osnutek operativnega programa ravnanja z odpadki, katerega del je tudi program preprečevanja odpadkov. »Slovenija gre v smer družbe recikliranja s skoraj nič odpadki,« je ob nedavni predstavitvi programa dejala državna sekretarka na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) Lidija Stebernak.

»Glavni namen operativnega programa je, da z njegovim izvajanjem Slovenija sledi strateškim usmeritvam evropskih politik,« so poudarili na MOP. Evropa pa že nekaj časa zahteva, da je treba preprečiti nastajanje odpadkov, tiste, ki vseeno nastanejo, znova uporabiti, nato jih energetsko izrabiti in šele takrat, ko izčrpamo vse ostale možnosti, odložiti na odlagališču. Seveda je pri vsem tem treba upoštevati tudi tehnično izvedljivost in ekonomsko smiselnost našega početja. 

Program, ki so ga včeraj predstavili na MOP, je po oceni državne sekretarke instrument vlade, s katerim želi »preprečiti nastajanje odpadkov in hkrati zagotoviti ustrezno ravnanje z njimi«. Vsebuje devet prednostnih ciljev in določa naloge, ki jih mora opraviti EU, da bo zastavljene cilje dosegla do leta 2020. Poseben poudarek med prednostnimi cilji je tudi spreminjanje odpadkov v vir, še pred tem pa preprečevanje njihovega nastajanja, ponovno uporabo in recikliranju ter opuščanju potratnih in škodljivih praks, kot je odlaganje na odlagališčih. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice