Arhiv novic

Arhiv novic

Bill Gates z milijardnim investicijskim skladom za energetske projekte

Milijarder in investitor Bill Gates je decembra lani vzpostavil milijardo dolarjev vreden investicijski sklad za energetske projekte, ki ga je poimenoval 'Breakthrough Energy Ventures' (Prodorne energetske investicije). Z njim želi investirati v nove oblike čiste energije.

»Za energetski sistem prihodnosti bomo potrebovali cenovno dostopno in zanesljivo energijo, ki ne bo povzročala emisij toplogrednih plinov, to pa pomeni, da bomo potrebovali tudi nov pristop k investiranju v dobre ideje ter k premiku idej iz laboratorijev na trg,« je dejal Gates, ob tem pa dodal, da bo sklad namenjen investicijam v znanstvene dosežke, ki imajo potencial, da bi svetu ponudili poceni in zanesljivo čisto energijo.

Gates je v objavi na svojem spletnem dnevniku zapisal, da so z ekipo opredelili pet osrednjih izzivov, ki se nanašajo na pet glavnih področij, ki na globalni ravni prispevajo največ emisij toplogrednih plinov:

  • Električna energija: Kako lahko svetu zagotovimo zanesljivo in cenovno dostopno električno energijo brez emisij ogljikovega dioksida?
  • Stavbe: Kako lahko izničimo emisije, ki prihajajo iz naših domov, pisarn, bolnišnic in šol?
  • Proizvodnja: Kako lahko vse, kar uporabljamo, proizvedemo brez emisij toplogrednih plinov?
  • Promet: Kako lahko po naših skupnostih in po svetu potujemo brez emisij ogljikovega dioksida?
  • Hrana: Kako lahko nahranimo svet, ne da bi ob tem prispevali k podnebnim spremembam?

Gates se zaveda, da na ta vprašanja noben investitor ne more odgovoriti sam, zato bo sklad poleg financiranja novih podjetniških idej prispeval tudi k vzpostavitvi širšega ekosistema na področju čiste energije. »Raziskali bomo vse možnosti za nova partnerstva z vladami, podjetji in institucionalnimi investitorji, ki si želijo biti del svetovne energetske tranzicije,« je dejal.

Gates je v ta namen zbral skupino okoli 20 enako mislečih investitorjev, med katerimi sta tudi investitorja tveganega kapitala John Doerr in Vinod Khosla, nekdanji upravljavec hedge sklada Centaurus John Arnold, prvi mož spletnega velikana Amazon.com Jeff Bezos, ustanovitelj družbe Bloomberg LP in nekdanji župan New Yorka Mike Bloomberg, ustanovitelj spletne trgovine Alibaba Jack Ma in še peščica drugih investitorjev, poroča Forbes. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice