Arhiv novic

Arhiv novic

Analiza potencialnih OVE lokacij bi lahko bila končana do konca leta

Analiza ustreznih lokacij za postavitev velikih elektrarn na obnovljive vire energije (OVE) bi lahko bila dokončana do konca tega leta, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo (MOPE) Tina Seršen.

»Po mojem bi lahko bilo poročilo dokončano do konca leta. Zdaj to poročilo zaključujemo, je pa potrebno povedati, da gre pri omenjeni analizi za prvi taki poskus, ki ga bomo v prihodnjih letih seveda nadgrajevali,« je ob robu torkovega mladinskega energetsko-podnebnega foruma na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani dejala Seršen.

Analiza po njenih besedah naslavlja tako vetrne in sončne elektrarne, kot tudi hidroelektrarne, s ciljem narediti »celovit pregled na tem, koliko imamo potenciala na področju OVE«.
Medtem pa je geotermalna energija iz omenjene študije zaradi pomanjkanja relevantnih podatkov izključena, je pojasnila Seršen. Za to področje bi bilo treba po njenem mnenju najprej izpeljati pilotni projekt »raziskovalne vrtine« in tako pridobiti ustrezne podatke o potencialih na področju geotermalne energije.

Državna sekretarka pa se je dotaknila tudi dileme, vezane na izrabljanje vetrne energije v Sloveniji. Župani občin Slovenska Bistrica, Ruše, Zreče in Oplotnica so namreč nedavno skupaj s civilnimi iniciativami, predstavniki turizma in okoljskimi organizacijami izrekli enoten ne načrtovani postavitvi 56 vetrnih elektrarn na bistriškem delu Pohorja. 

Predstavnica MOPE meni, da gre pri nasprotovanju vetrni energiji v Sloveniji za kombinacijo elementov.
»Na eni strani imamo mogoče kakšne investitorje, ki malo ponesrečeno pristopajo k lokalnim prebivalcem na območju, kjer bi želeli graditi projekte, ali pač morda ne pristopijo na pravi način. Drugo, kar se mi zdi, je, da ljudje morda niso dovolj izobraženi, informirani o tem, kakšen energetski vir veter je, koliko potenciala imamo v Sloveniji in kakšni so pozitivni učinki vetra,« je dejala Seršen.

Kot tretjo težavo pa je omenila umeščanje v prostor, ki sicer ni specifično energetski problem, ter dodala, da poseben izziv pri postavljanju vetrnih elektrarn »predstavlja postavitev takšne infrastrukture v varovanih območjih Nature 2000, kjer so zahtevani še dodatni pogoji za investitorje«.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice