Arhiv novic

Arhiv novic

Ali je trajnostna gradnja/prenova cenejša ali držaja od klasične?

Na kakovost zraka v stavbah vplivajo različni dejavniki: gradbeni materiali; materiali pohištva in dekorativnih elementov, preprog; barve, laki, vsa lepila, ki jih uporabimo v času gradnje, tesnilni materiali, klimatske naprave, zaščitna sredstva, protipožarni premazi in dodatki, energenti, ki jih zakurimo v stavbah, čistilna sredstva.

»Trajnostna gradnja in prenova bi morala biti na dolgi rok cenejša, saj bi morala že na začetku predvidevati različne stroške, ki jih stavbe prinašajo, torej vidike in ukrepe financiranja, načrtovanja, izgradnje, upravljanja in vzdrževanja nepremičnin,« pravita arhitektki Ana Struna Bregar in Lenka Kavčič, ki sodelujeta v projektu Odprte hiše Slovenije in dodajata, da je trajnostna gradnja v bistvu danes eden najbolj zlorabljenih pojmov.

»Dvajset let je bila trajnostna gradnja v mednarodnem merilu velika tržna niša. Danes lahko govorimo že bolj natančno o energetsko varčnih stavbah, kar pa ni dovolj. V ospredje pa moramo postaviti človeka in okolje. Trajnostne stavbe so oziroma bodo tiste, ki bodo imele trajnostnost transparentno, merljivo in dokazljivo izkazano, pri istočasnem upoštevanju oblikovne, urbanistično, tehnične in funkcionalne kakovosti stavb,« sta prepričani. Ocena trajnosti stavb naj se opira na znanstveno priznane metode ekoloških bilanc in izračuna stroškov življenjskega cikla stavb. Stavbe bodo morale zagotavljati zdravje, dobro počutje in učinkovitost ljudi ter bodo morale biti hkrati vzdržne do okolja, sta dejali.

Arhitektki dodajata še, da pri nas še nimamo vzpostavljenih natančnih kriterijev za trajnostno – zeleno gradnjo. V tujin obstajajo sistemi za certificiranje trajnostnih stavb, na katere se lahko sedaj le opiramo. V Slovenji imamo trenutno prevedene le nemške smernice za trajnostno gradnjo, od certificiranja pa smo še kar daleč.

In koliko zelenih stavb v Sloveniji? »Dejansko malo in upamo, da kmalu čim več. Različne stavbe, izpolnjujejo vsaj nekaj prej omenjenih kriterijev pa si lahko ogledamo na festivalu OHS,« še odgovarjata sogovornici.

Največji festival kakovostnih gradenj, nepremičnin in arhitekture, Odprte Hiše Slovenije (OHS), bo letos svoja vrata odprl od 15. do 17. aprila. Ogledati si bo mogoče več kot 100 zasebnih in javnih stavb ter prostorskih ureditev. Tema letošnjega dogodka je »Zdravje, dobro počutje in učinkovitost«. Poleg ogleda objektov bo OHS pripravil še kopico spremljevalnih dogodkov, vodenj in razstav. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice