Arhiv novic

Arhiv novic

Agencija za energijo predstavila primerjalnik stroškov omrežnine za leto 2024

Agencija za energijo je objavila novo spletno aplikacijo - primerjalnik stroškov omrežnine, ki omogoča primerjavo stroškov po veljavni in po novi metodi obračunavanja omrežnine za elektrooperaterje. Primerjalni izračun stroškov omrežnine za leto 2024 je sicer namenjen predvsem gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem električne energije, ki so priključeni na nizkonapetostno omrežje.

Primerjalni izračun letnega stroška omrežnine sicer temelji na letnem 15-minutnem profilu odjema električne energije iz omrežja in tarifnih postavkah omrežnine, če bi te veljale za celotno leto 2024 ob upoštevanju dogovorjenih obračunskih moči, ki jih odjemalcu določi elektrooperater, oziroma ob upoštevanju s strani odjemalca prilagojenih dogovorjenih obračunskih moči. Zaradi zamaknitve začetka uporabe novega načina obračuna na 1. marec 2024 te tarifne postavke niso dokončne, temveč služijo zgolj informiranju o možnostih upravljanja stroškov, ki jih prenova obračuna ponuja, sporočajo iz agencije in dodajajo, da je za uporabo primerjalnika stroškov omrežnine nujno potreben 15-minutni profil odjema, pridobljen prek spletnega portala Moj elektro.

Na podlagi prilagojenih obračunskih moči sta simulirana dva primera uporabe. Prvi izračun kaže letni strošek omrežnine brez prilagoditve odjema in vključuje obračun morebitnih presežnih obračunskih moči. Drugi izračun pa prikaže letni strošek omrežnine s prilagoditvijo odjema na način, da ne pride do preseganja dogovorjene obračunske moči oziroma obračunavanja omrežnine za presežno moč.

Omogočena je tudi primerjava stroškov omrežnine za odjemalce z individualno samooskrbo ob predpostavki popolnega letnega pokritja odjema z lastno proizvodnjo.

Na agenciji sicer opozarjajo, da obstajajo glede aplikacije omejitve, npr. za poslovne odjemalce, priključene na nizko napetost, saj je primerjalni izračun omejen zgolj na simulirane primere uporabe na podlagi nove metode obračunavanja omrežnine za elektrooperaterje. 

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice