Arhiv novic

Arhiv novic

Afriški pesek škodi alpskim ledenikom

Afriški pesek ima v Alpah škodljiv vpliv, so pokazali prvi pregledi podatkov, ki sta jih Matevž Lenarčič in pilot Domen Grauf zbrala med poletom od Slovenskih Konjic do Bukarešte prek Glossglocknerja in Prievidze na Slovaškem, ko sta merila koncentracije črnega ogljika in puščavskega peska.

 

Cilj okoljske in raziskovalne misije Mediteran 2017 je ugotoviti, v kakšni meri črni ogljik in puščavski pesek ogrožata alpske ledenike, prve preglede zbranih podatkov pa sta opravila Griša Močnik in Luka Drinovec iz podjetja Aerosol.

Kot so sporočili iz ekipe Green Light World Flight, so meritve nad vzhodnimi Alpami in Karpati pokazale, da lahko puščavski pesek ob primernem vetru doseže tudi več tisoč kilometrov dolge razdalje in povzroča zapraševanje ledenikov, ki se tudi zaradi tega hitreje talijo. Podrobnejšo analizo bodo s primerjalnimi podatki iz inštrumentov, ki so nameščeni na vremenskih postajah Sonnblick v Avstriji in Jungfrau v Švici, opravili v podjetju Aerosol v naslednjih mesecih, so pojasnili.

Zadnji del letošnje misije, ki je tudi najbolj zahteven, bodo meritve nad osrednjimi in zahodnimi Alpami, za kar pa Matevž Lenarčič še čaka na ustrezne vremenske razmere. Meritve v Alpah so namreč težavne zaradi močnih in vlažnih jugozahodnih vetrov, ki ustvarjajo zelo slabo vreme z nalivi in nevihtami v celotnem alpskem prostoru. Zaradi močnega vetra je letenje v turbulentnem ozračju zahtevno, zato bo moral Matevž Lenarčič počakati na kratkotrajna vremenska okna, ki omogočajo relativno varno letenje.

Kot pravijo v ekipi Green Light World Flight, pričakujejo, da bodo zadnje meritve opravili najpozneje jeseni, sledile bodo analize podatkov, poročilo pa bodo, ko bo pripravljeno, predvidoma predstavili tudi v Evropskem parlamentu.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice