Arhiv novic

Arhiv novic

6.000 prebivalcev kraja ob Fukušimi kmalu nazaj v svoje domove?

Približno 6.000 prebivalcev kraja Iitate na severovzhodu Japonske naj bi se kmalu lahko vrnilo na svoje domove, saj namerava japonska vlada območje omenjenega kraja v bližini jedrske elektrarne Fukušima konec prihodnjega meseca razglasiti za varno. A nevladna okoljska organizacija Greenpeace opozarja, da so na tem območju po šestih letih še vedno visoke ravni radioaktivnega sevanja.

Kot je Greenpeace Japonska zapisal v sporočilu za javnost, njihove meritve kažejo, da je v gozdnatem območju Iitate še vedno zaznati visoke ravni sevanja. Te so po njihovi oceni primerljive z ravnmi sevanja v 30-kilometrskem pasu okrog jedrske elektrarne v Černobilu, v katerega je po tridesetih letih od nesreče še vedno prepovedan dostop. Letna ali dolgoletna izpostavljenost bi prebivalcem lahko povzročila dolgoročne zdravstvene težave, opozarja Greenpeace.

Greenpeace od japonske vlade zahteva, naj preživelim z območja Fukušime zagotovi popolno finančno podporo, tako da se v svoje nekdanje domove niso prisiljeni vrniti iz ekonomskih razlogov. Poleg tega mora vlada sprejeti ukrepe za zmanjšanje izpostavljenosti sevanju na minimum in tako zaščititi javno zdravje ter hkrati državljanom omogočiti, da se brez kakršnekoli prisile sami odločajo o morebitni vrnitvi na nekdanje domove.

Greenpeace Japonska je hkrati začel še s peticijo v podporo človekovim pravicam preživelih v Fukušimi. Najdete jo
tukaj

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice