Arhiv novic

Arhiv novic

2015 - težko leto za biogoriva

EurObserv'ER v svojem zadnjem barometru navaja, da je bilo leto 2015 za akterje v evropskem sektorju biogoriv težko leto. »Upad porabe po vsej Uniji je povzročila vrsta držav članic, ki so zavrnile povečanje svojih ciljev rabe, to pa omejuje tržne priložnosti sektorja,« je zapisano v barometru.

Po navedbah barometra je do tega deloma prišlo zaradi cene etanola, ki je bila vse leto na izjemno nizki ravni in je tako okrnila dobičke. Kljub temu pa se je stanje v začetku leta 2016 popravilo, kar je izboljšalo rezultate skupin, ki beležijo poslovno leto od aprila do marca. Cena etanola (FOB Rotterdam) se je s 450 evrov za m3, kolikor je znašala marca 2015, do začetka februarja 2016 povzpela na 511 evrov za m3, pri čemer je v konicah konec leta 2015, ko je bilo stanje na strani ponudbe nekoliko zaostreno, presegla 600 evrov za m3.

Biogoriva druge generacije, proizvedena iz odpadnih ali lignoceluloznih snovi, pridobljenih iz gozdov ali kmetijske dejavnosti, pa so medtem v porastu. »Razvoj biogoriv druge generacije bo urejalo dogajanje na področju regulative, toda zdi se, da je sedanja pot prava, saj so se leta 2015 komercialni proizvodni obrati odpirali po vsem svetu,« je še zapisano v EurObserv'ER-jevem barometru.


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice