Arhiv novic

Arhiv novic

Zaporedje sanacijskih posegov v stavbo JE pomembno

S celovito energetsko obnovo stavbe lahko dosežemo tudi do 75-odstotni prihranek pri stroških ogrevanja, hkrati pa izboljšamo kakovost bivanja in zmanjšamo negativne vplive na okolje. Pri tem pa ni vseeno, kakšno je zaporedje sanacijskih ukrepov, še posebej v primerih, ko je projekt celovite energetske obnove zasnovan dolgoročno. 

Približno 70 % stavb v Sloveniji je potrebnih energetske prenove. Velik odstotek teh so individualne hiše, zgrajene v 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja, ki so energetsko izrazito neučinkovite in imajo njihovi lastniki zato visoke stroške energije. Takšne hiše so običajno brez izolacije in imajo vgrajena stara, slabo zatesnjena okna in vrata, zaradi česar izgubljajo veliko toplote. Če k navedenemu dodamo še potratno ogrevalno napravo in drag energent, se račun za ogrevanje hitro povzpne na 2.500 evrov in več letno. Bivanje v takšnih objektih ni niti prijetno niti zdravo.

Pravilno zaporedje celovite energetske obnove objekta
Preden se lotite celovite energetske obnove hiše ali stanovanja je ključnega pomena posvet z neodvisnim energetskim svetovalcem, ki vas bo glede na značilnosti vašega objekta lahko usmeril v pravilno zaporedje ukrepov celovite obnove. Strokovnjak po potrebi opravi tudi energetski pregled stavbe, na katerem ugotovi, kje so toplotne izgube največje. Na podlagi zbranih informacij nato predlaga sanacijske ukrepe, oceno stroškov ter vračilno dobo investicij.
Načeloma velja, da se obnova potratnih objektov z zgoraj opisanimi značilnostmi prične z gradbenimi ukrepi na stavbnem ovoju, kar pomeni menjavo oken, izolacijo strehe, fasade in tal ter namestitev ustreznega načina prezračevanja, s katerim poskrbimo za dovod svežega zraka. S tovrstnimi posegi zmanjšamo toplotne potrebe v stavbi, kar nam kasneje omogoča vgradnjo ogrevalnega sistema, ki bo dimenzioniran na nove pogoje objekta. 
Tudi na področju celovite obnove potratnih objektov pa velja, da univerzalnih rešitev ni, zato je natančen potek sanacije vašega objekta mogoče določiti le na podlagi analize konkretnega stanja. Najpomembneje je torej, da upoštevamo prvi navedeni korak in se pred kakršnimkoli posegom na objektu posvetujemo z neodvisnim energetskim svetovalcem. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice