Arhiv novic

Arhiv novic

Za vroče poletje po učinkovito klimatsko napravo

Smo sredi prvega letošnjega vročinskega vala in če gre verjeti napovedim Zofke, se nam jih to poletje obeta še kar nekaj. Med mehanskimi rešitvami hlajenja bivalnih prostorov so najboljša in najpogostejša izbira klimatske naprave. Kaj morate vedeti pred nakupom in kako jih pravilno uporabljati, pa v nadaljevanju. 

Pri izbiri klimatske naprave bodite pozorni na moč in bivalne navade
Moč klimatske naprave mora ustrezati prostornini prostora, napravo pa naj kupec izbere tudi glede na lastne bivalne navade in želje. Sodobne klimatske naprave so namenjene hlajenju in dogrevanju oziroma ogrevanju za prehodna obdobja. Klime, namenjene zgolj hlajenju, so načeloma manj energetsko učinkovite od klimatskih naprav za hlajenje in ogrevanje, ki so na trgu že dalj časa.

Pomembna je energetska učinkovitost in samodejno čiščenje
Pomembno vlogo pri izbiri naj ima tudi energetska učinkovitost naprave. Klime so razporejene po energetskih razredih in za možnost hlajenja so najbolj energetsko učinkovite tiste, ki spadajo vsaj v razred A++, če je poleg še možnost ogrevanja, pa naj naprava spada vsaj  v razred A+. Sodobne klime imajo tudi filtre za čiščenje vpihanega zraka, kar pomeni, da je vpihani ohlajeni zrak vnaprej očiščen morebitnih bakterij, virusov in neprijetnih vonjav. Na koncu koncev pa ima pred nakupno odločitvijo vlogo tudi izgled same naprave.

Pametne klime prepoznavajo prisotnost oseb v prostoru
Najbolj energetsko učinkovite so sodobne inverterske klime, pri katerih se spreminja moč kompresorja glede na temperaturne potrebe v prostoru - če so manjše, kompresor deluje pri delnih močeh in tako porabi manj energije. Sodobne naprave že imajo nameščene pametne senzorje gibanja, ki prepoznavajo prisotnost oseb v prostoru in preusmerjajo vpih stran od njih. 

Vzdrževanje klimatske naprave in življenjska doba
Energetsko učinkovitost klime ohranimo z rednim servisiranjem. Načeloma proizvajalci priporočajo servis enkrat letno pred začetkom hladilne sezone. V primeru, da klimo uporabljamo celo leto (za hlajenje in ogrevanje), je smotrno servis opraviti dvakrat letno. Splošno ocenjena življenjska doba naprav je v povprečju 15 let, odvisna pa je od pravilnega vzdrževanja in servisiranja ter kakovosti same naprave. Garancijske dobe se gibljejo med dvema in tremi leti.


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice