Arhiv novic

Arhiv novic

Primerno zasnovan objekt ne potrebuje klimatskih naprav

Kako torej prostore ohladiti brez pomoči naprav? Poznamo pasivno in aktivno hlajenje stavb. Pri pasivnem hlajenju ne uporabljamo hladilnih naprav, ampak izkoriščamo naravne danosti okolja, v katerem stoji objekt. V našem podnebju so namreč ponoči temperature dovolj nizke, da lahko objekt ohladimo z nočno cirkulacijo hladnejšega zraka. Z zračenjem ponoči ujamemo nočni hlad, ki se akumulira v vseh masivnih delih stavbe, čez dan pa je treba od zunaj zastirati steklene površine. 

Tudi pri samih sistemih prezračevanja imamo dve možnosti: aktivno in pasivno hlajenje. Pasivno hlajenje naredimo tako, da zunanji zrak ohlajamo s hladom, ki je v zemlji in ima med 12 in 14 stopinj Celzija. To pomeni, da moramo na globini vsaj 150 centimetrov vgraditi cevi z vodo, menjalnik toplote, podobno kot za toplotno črpalko. S tem hladom poleti hladimo zunanji zrak, pozimi pa je isti sistem dovolj učinkovit za predgrevanje zunanjega zraka nad ledišče.
Senčenje podnevi in prezračevanje z zunanjim zrakom ponoči sta najučinkovitejša in praktično brezplačna načina za hlajenje stavb, pri čemer mora biti senčenje izvedeno z roletami ali zunanjimi žaluzijami, drugi načini so manj učinkoviti. 

Najučinkovitejše hlajenje pa je dober ovoj stavbe, ki zadrži toploto zunaj. To pomeni, da mora stavba imeti dovolj debelo toplotno izolacijo v tlakih (ti so manj pomembni), na fasadi (pomembna), na zadnji plošči (zelo pomembna) in v strehi podstrešnega stanovanja (najpomembnejša). Debeline izolacij so različne, odvisne od izolativnosti materiala, a če damo v streho, torej v strop podstrešnega stanovanja, 40 centimetrov ali, še bolje, 50 do 60 centimetrov izolacije, ne moremo zgrešiti. Zadnja možnost ohlajanja stavb naj bodo klimatske naprave.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice