Arhiv novic

Arhiv novic

Čas za nadgradnjo fotovoltaike?

Dr. Vlasta Krmelj, direktorica Energetske agencije za Podravje (EnergaP), je v nedavnem posvetu na temo prihodnosti fotovoltaike predstavila uporabo slednje v urbanih središčih. Prepričana je, da prestavlja fotovoltaika pomemben vir električne energije tudi v mestih, kjer sicer obstajajo nekatere omejitve, ki pa niso nepremostljive. Opozorila je, da je nujno, da so potenciali še pred začetkom nameščanja sončnih elektrarn preverjeni in zajeti tudi v strateških dokumentih mesta ali občine (LEK, prostorski akti, okoljski programi).

»Z vidika investitorjev v fotovoltaiko je zelo pomembno ali zaželeno, da so podatki o potencialih in drugih možnostih ali omejitvah javno dostopni oziroma da občine vzpostavijo sisteme za preračunavanje potencialov,« je izpostavila Vlasta Krmelj. Dodala je, da je smernice varovanja kulturne dediščine potrebno upoštevati, da pa je možno zaradi razvoja tehnologije velikokrat najti kompromise. »Nujno potrebno je, da javni partnerji sodelujejo z vsemi zainteresiranimi,« je poudarila Krmeljeva, ki je prepričana, da bi bilo treba zaradi hitrega razvoja fotovoltaičnih sistemov namestitve sistemov izvajati kot javno-zasebno partnerstvo.

Doc. dr. Sebastijan Seme z mariborske Fakultete za energetiko pa je spregovoril o samooskrbi z električno energijo s pomočjo sončnih elektrarn. Opozoril je, da je fotovoltaika v Sloveniji že doživela svoj razvoj in da je zdaj napočil čas za nadgradnjo. Naložba v samooskrbo z električno energijo je po njegovem mnenju, glede na to, da se poraba veča, dolgoročna naložba, prinaša pa neodvisnost od cen električne energije. Seme je opozoril tudi na dejstvo, da je električna energija, proizvedena iz OVE, na voljo le občasno in da zanjo potrebujemo rezervo v konvencionalnih virih. »Razpoložljivost električne energije, proizvedene iz OVE, bi lahko izboljšali z ustreznim sistemom za shranjevanje energije,« je še dodal Seme.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice