Novice

Novice

V javni obravnavi novi zakon o URE

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v javno obravnavo posredovalo predlog novega zakona o učinkoviti rabi energije ( ZURE-1). Pripombe so mogoče do 4. novembra.

Namen predloga zakona ZURE-1, ki je v javni obravnavi, je prenos določb EU direktive o energetski učinkovitosti, tudi v stavbah, v slovenski pravni red, so sporočili iz ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE). Predlog zakona ZURE-1 določa ukrepe za spodbujanje energetske učinkovitosti, ukrepe za povečanje učinkovite rabe energije in ukrepe za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb. Določa tudi pristojnosti organov, ki opravljajo naloge po zakonu ter izvajanje politike države na področju energetske učinkovitosti.

Višji cilji in brezemisijske stavbe

Na podlagi EU direktive o energetski učinkovitosti se prenašajo zahteve glede višjih ciljev energetske učinkovitosti, sheme obveznosti energetske učinkovitosti, uvaja se novo načelo 'energijska učinkovitost na prvem mestu', predpisujejo se dodatne zahteve glede prenove javnega sektorja, uvajajo se dodatne vsebine glede zelenega javnega naročanja in okoljske primerne zasnove proizvodov povezanih z energijo.

S predlogom zakona se povečuje tudi letna obveznost prihrankov energije, uvajajo se drugačne zahteve za energetske preglede, uvajajo se posebne obveznosti za podatkovne centre in razširjajo vsebine povezane s krepitvijo potrošnikov in zaščito ranljivih odjemalcev ter blažitev energetske revščine. Poleg tega se predpisujejo tudi drugačne in strožje zahteve glede energetske učinkovitosti daljinskih sistemov, pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu.

Medtem se na podlagi prenovljene EU direktive o energetski učinkovitosti stavb uvajajo brezemisijske stavbe, nacionalni načrti prenove stavb nadomeščajo dolgoročne strategije za prenovo stavb, prenašajo se obveznosti glede postopne energetske prenove stavb, uvajajo se dodatne zahteve glede polnilne infrastrukture na stavbi, nove zahteve glede energetskih izkaznic in prostovoljni izkazi o prenovi stavb.

 

Za več informacij o javni obravnavi novega zakona o učinkoviti rabi energije obiščite Portal Energetika (energetika-portal.si).

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
11. oktober 2024
98

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice